Forbedret lagringsevne for norsk frukt og grønt. Avslutningsseminar for prosjektet: Improved quality of Norwegian fruits, potatoes and vegetables after long- and short-term storage (2010-2014)
Abstract
Lagring av vegetabiler er et sentralt tema i Norge siden hoveddelen av produksjonen av frukt, grønnsaker og poteter blir lagret kortere eller lengre tid før de når forbrukeren. Kvaliteten av produkter etter lagring blir i stor grad påvirket av lagrings forholdene, men mange av kvalitetsproblemene som oppstår har årsak i faktorer før produktene kommer på lager. Prosjektet «Storage of fruits, vegetables and potatoes after long- and short-term storage» (2010-2014) er i avslutningsfasen. Prosjektet har omfattet kompetanseheving og forskning innen langtidslagring av epler, poteter og gulrøtter, samt lagring og emballering av kuttede rotvekster. Dette har vært et kompetanseprosjekt med brukermedvirkning (KMB-prosjekt), med Nofi ma, Norges miljø – og biovitenskape lige universitet og Bioforsk som deltakende forsk ningsinstitusjoner. Bioforsk har vært prosjektansvarlig institusjon. Prosjektet har vært organisert i fi re arbeidspakker, med stipendiatutdanning i to av disse: poteter (Bioforsk) og kuttede rotvekster (Nofi ma). Vi ønsker med denne publikasjonen å summere opp de viktigste aktivitetene og resultatene fra de ulike arbeidspakkene i prosjektet.