Show simple item record

dc.contributor.authorMjelde, Håvard
dc.contributor.authorSvennerud, Mads
dc.contributor.authorVengnes, Mari
dc.date.accessioned2018-06-05T15:00:55Z
dc.date.available2018-06-05T15:00:55Z
dc.date.created2018-06-05T14:39:38Z
dc.date.issued2001-01
dc.identifier.isbn82-7077-389-1
dc.identifier.issn0805-7028
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2500438
dc.description.abstractDenne rapporten tar for seg importkonkurransen for bakervarer. Med importkonkurranse mener vi konkurransen mellom norskproduserte bakervarer og tilsvarende importprodukter. I de siste årene har det vært en stor økning i importen av bakervarer til Norge. Importvolumet er særlig stort for brød og brødprodukter; inkludert baguetter, brød, ciabatta og rundstykker. I tillegg har deigemner/bake-off produkter hatt en stor prosentvis økning i importen, selv om volumet per i dag ikke er spesielt stort. Danmark, Frankrike og Sverige er de største eksportørene av bakervarer til Norge. Baguetter, rundstykker og andre småbrød kommer i stor grad fra Danmark og Frankrike, mens Sverige er den største eksportøren av kaker og wienerbrød. Importørene av bakervarer er både dagligvarehandelen, norske bakeribedrifter og rene importbedrifter. Noe av grunnen til økningen i importen, er forbrukerens ønske om større variasjon i produktspekteret. Forbrukerne påvirkes av internasjonale trender og spisevaner. Siden den norske bakerbransjen i liten grad driver produktutvikling, introduseres nye produkter gjennom import. Mange av disse produktene blir først testet i storhusholdningsmarkedet eller i egne filialutsalg hos bakerbedriftene. Bakervarer tilhører de såkalte RÅK1-varene, altså bearbeidede landbruksprodukter. Handelen med RÅK-varer er hjemlet i protokoll 2 i frihandelsavtalen av 1973 mellom Norge og EU. Utgangspunktet for avtalen var at man skulle utjevne for forskjeller i råvarepris ved hjelp av toll og eksportstøtte, men at det for øvrig skal legges opp til full konkurranse i bearbeidingsleddet. Disse tollsatsene er vesentlig lavere enn de ordinære tollsatsene som er hjemlet i WTO-avtalen. Dette betyr at RÅK-produkter fra EU får enn lavere toll inn til Norge sammenlignet med land som ikke har en tilsvarende avtale med Norge. […]nb_NO
dc.description.abstractImportkonkurransen for bakervarer – økt konkurransekraft for norsk mel- og bakerbransjenb_NO
dc.language.isonobnb_NO
dc.publisherNorsk institutt for landbruksøkonomisk forskningnb_NO
dc.relation.ispartofNILF-Report
dc.relation.ispartofseriesNILF Rapport;2001:1
dc.subjectImportnb_NO
dc.subjectTrendernb_NO
dc.subjectTrendsnb_NO
dc.titleImportkonkurransen for bakervarer – økt konkurransekraft for norsk mel- og bakerbransjenb_NO
dc.typeResearch reportnb_NO
dc.description.versionpublishedVersionnb_NO
dc.subject.nsiVDP::Landbruksfag: 910nb_NO
dc.subject.nsiVDP::Agricultural sciences: 910nb_NO
dc.source.pagenumber186nb_NO
dc.source.issue1nb_NO
dc.identifier.cristin1589147
dc.relation.projectNorsk institutt for landbruksøkonomisk forskning: K016nb_NO
cristin.ispublishedtrue
cristin.fulltextoriginal


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record