Browsing NIBIO Brage by Author "Pettersen, Ivar"
Now showing items 21-40 of 67
-
Grensehandel – utvikling, årsaker og virkning
Milford, Anna Birgitte; Spissøy, Arild; Pettersen, Ivar (NILF Notat;2012-17, Research report, 2012-10)• Det har vært en betydelig økning i grensehandel siden midten på 1990-tallet. Fra 2008 til 2011 økte det totale grensehandelbeløpet med 29 % til 11,5 milliarder, mens antallet turer økte med 21 % til 7 millioner (SSB ... -
Grønn verdi. Lønnsom vekst for norsk frukt og grønt
Pettersen, Ivar; Nebell, Ingunn; Prestvik, Anne (NILF Rapport;2014-3, Research report, 2014)Norske frukt- og grøntprodusenter utgjør kjernen i en stor, vekstkraftig og konkurranseutsatt verdikjede i norsk matsektor. Norsk frukt og grøntproduksjon må hele tiden tilpasse eget tilbud til konkurrerende import og har ... -
Handlingsrommet for konkurransedyktige verdikjeder for mat
Aalerud, Ellen Henrikke; Hval, Julie Nåvik; Pettersen, Ivar; Kjuus, Johanne (NILF Notat;2012-6, Research report, 2012-03)Norsk jordbruk har høy produktivitetsvekst og omstillingstakt. Investeringene er økende de siste årene. Matindustrien har gjennomført omfattende endringer i anleggsstrukturen, og er investeringstakten relativt høy. Samlet ... -
Innovasjon i landbruket
Kjølseth, Trygve; Pettersen, Ivar (NILF Notat;2012-4, Research report, 2012-03)Norsk jordbruk er en næring innenfor en relativt komplett, norsk verdikjede. Fordi jordbruket er tillagt flere samfunnsoppgaver enn privatøkonomisk verdiskaping, kan det være krevende å vurdere både verdiskaping og jordbrukets ... -
Jordbrukspolitikkens samfunnsmessige verdiskaping. Innspill til arbeidet med ny melding til Stortinget om mat- og landbrukspolitikken
Mittenzwei, Klaus; Hval, Julie Nåvik; Pettersen, Ivar; Andersen, Finn G. (NILF Diskusjonsnotat;2010-7, Research report, 2010-09)Kunnskap om forvaltning av areal- og matressurser er av avgjørende betydning for utformingen av landbrukspolitiske virkemidler. LMD har derfor bedt NILF å komme med innspill om jordbrukspolitikkens samfunnsmessige verdiskaping ... -
Kalveklassifisering og kalveslaktetilskudd for reinkalv
Nebell, Ingunn; Rustad, Lars Johan; Pettersen, Ivar; Røe, Morten; Walland, Finn (NIBIO Rapport;4(11) 2018, Research report, 2018-02-07)Klassifiseringssystemet EUROP ble innført for slakterein i 2015. Dette skulle stimulere reineierne til å levere slaktedyr med god kjøttfylde og med økt inntjening av den enkelte rein. Effektene av kalveslaktetilskuddet er ... -
Kjøttpriser fra bonde til butikk. Utvikling i bruttomarginer på produkter av svin og storfe fra 1998 til 2001
Løyland, Jon; Pettersen, Ivar; Selte, Harald K.; Becken, Lars-Erik; Flaten, Ola (NILF Rapport;2001-10, Research report, 2001-05)Denne rapporten er utarbeidet for å belyse utviklingen i bruttomarginer i kjøttsektoren. Utgangspunktet for undersøkelsen var en rapport fra høsten 2000 som viste at prisene til bonde og engrosprisene på hele slakt falt ... -
Klimaendring utfordrer det norske matsystemet. Kunnskapsgrunnlag for vurdering av klimarisiko i verdikjeder med matsystemet som case
Bardalen, Arne; Pettersen, Ivar; Dombu, Siri Voll; Rosnes, Orvika; Mittenzwei, Klaus; Skulstad, Andreas (NIBIO Rapport;8(110) 2022, Research report, 2022-08)NIBIO RAPPORT 8 (110) 7 Sammendrag Klimaendringene ventes å føre til høyere temperaturer, endringer i nedbørsmengder og -fordeling, stigende havnivå og hyppigere ekstremværhendelser. Globale matsystemer vil bli utsatt for ... -
Klimaendring utfordrer det norske matsystemet. Sammendragsrapport
Bardalen, Arne; Pettersen, Ivar; Dombu, Siri Voll; Rosnes, Orvika; Mittenzwei, Klaus; Skulstad, Andreas (NIBIO Bok;8(4) 2022, Book, 2022-08)Rapporten «Klimaendring utfordrer det norske matsystemet» er en utredning om klimaendringer og verdikjeder med matsystemet som case. Utredningen er gjort på oppdrag fra Miljødirektoratet, som et ledd i arbeidet med å styrke ... -
Klimatiltak i jordbruk og matsektoren. Kostnadsanalyse av fem tiltak
Pettersen, Ivar; Grønlund, Arne; Elstad Stensgård, Aina; Walland, Finn (NIBIO Rapport;3(2) 2017, Research report, 2017-01-31)Norsk jordbruk står for om lag åtte prosent av de norske klimagassutslippene. Jordbrukets utslipp kan, etter våre analyser, reduseres betydelig, uten å påføre samfunnet vesentlige kostnader. Rapporten vurderer kostnader ... -
Klimatiltak i jordbruk og matsektoren. Kostnadsanayse av fire tiltak
Pettersen, Ivar; Grønlund, Arne; Elstad Stensgård, Aina; Walland, Finn (NIBIO Rapport;3(85) 2017, Research report, 2017-08-30)The research team has investigated social costs of four measures aiming to reduce climate gas emissions from Norwegian agriculture: 1. Produce biogas from manure, 2. Substitute plant based products and fish for cattle meat, ... -
Konsekvenser av redusert kjøttforbruk: Scenarioanalyser med vekt på endringer i selvforsyning, arealbruk og struktur i jordbruk og kjøttindustri
Asheim, Leif Jarle; Bakken, Anne Kjersti; Mittenzwei, Klaus; Pettersen, Ivar; Prestegard, Sjur Spildo (NIBIO Rapport;5(170) 2019, Research report, 2019-12)Rapporten tar for seg effekten av redusert kjøttforbruk i fire ulike scenarier i et 10-årsperspektiv fra 2017 til 2027 for forbruk, import og produksjon av kjøtt sammenlignet med uendret kjøttforbruk per innbygger ... -
Kriteriebasert fordeling av fylkesvise BU-midler – forslag til fordelingsmodell
Kjesbu, Erland; Pettersen, Ivar (NILF Notat;2005-14, Research report, 2005-12) -
Kriteriebasert fordeling av fylkesvise BU-midler. Forslag til fordelingsmodell
Sørbye, Stine Evensen; Pettersen, Ivar (NILF Notat;2014-1, Research report, 2014)BU-midlene inngår som ressurser for de såkalte regionale næringsprogrammene (RNP), og er LMDs viktigste økonomiske virkemiddel for å nå målet om næringsutvikling i og i tilknytning til landbruket. Fylkesmannen, Innovasjon ... -
Landbruk i sentrum. Utgangspunkt for landbrukssatsing i hovedstadsregionen
Pettersen, Ivar (NILF Notat;2007-6, Research report, 2007-03) -
Landbruk og kompetansebehov i fjellregionen
Pettersen, Ivar; Haugsbø, Miriam Søgnen (NILF Notat;2012-26, Research report, 2012)Fjellregionen i Norge har et spesielt grunnlag for nærings- og samfunnsutvikling. Alt tyder på at dette ressursgrunnlaget har økende verdi. Det kan gi mulighet for alternative utviklingsretninger med ulike konsekvenser for ... -
Landbrukets kompetansebehov og utdanninger
Prestvik, Anne; Ystad, Eystein; Pettersen, Ivar; Helgesen, Hilde; Romsaas, Ingrid (NIBIO-rapport;6(171) 2020, Research report, 2020-12)Denne rapporten gjør en gjennomgang av kompetansebehovet i landbrukets verdikjeder, inkludert matindustrien. Det er også en oversikt og gjennomgang av utdanningstilbudene, fra videregående til universitet, som er rettet ... -
Liten, utsatt, mangfoldig og blomstrende Struktur, innovasjon og verdiskaping i norsk blomsternæring
Pettersen, Ivar; Kårstad, Signe; Knutsen, Heidi (NIBIO Rapport;5(135) 2019, Research report, 2019-12)The Norwegian production of decorative plants consists of somewhere between 150 and 160 primary producers, of varying size and modes of operations. The sector constitutes a minor sector in Norwegian agriculture as a whole, ... -
Marginer i egg- og kjøttsektoren – utvikling i priser fra bonde til butikk
Bergset, Nils Øyvind; Svennerud, Mads; Pettersen, Ivar; Kjuus, Johanne (NILF Notat;2008-20, Research report, 2008-11)Denne rapporten er utarbeidet for å belyse utviklingen i bruttomarginer i kjøtt- og fjørfesektoren. Utgangspunktet for undersøkelsen er en rapport fra 2001 som viste at fra vinteren 1998/1999 til vinteren 2000/2001 ble ... -
Marginer i kjøttsektoren. Utvikling i priser fra bonde til butikk
Bergset, Nils Øyvind; Kjuus, Johanne; Svennerud, Mads; Pettersen, Ivar (NILF Notat;2005-10, Research report, 2005-09)Denne rapporten er utarbeidet for å belyse utviklingen i bruttomarginer i kjøttsektoren. Utgangspunktet for undersøkelsen er en rapport fra 2001 som viste at fra vinteren 1998/1999 til vinteren 2000/2001 ble prisen til ...