Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorJohansen, Tor Jacob
dc.contributor.authorHykkerud, Anne Linn
dc.contributor.authorUleberg, Eivind
dc.contributor.authorMølmann, Jørgen
dc.coverage.spatialNorge, Troms, Tromsø, Holtnb_NO
dc.date.accessioned2018-04-18T10:11:55Z
dc.date.available2018-04-18T10:11:55Z
dc.date.created2018-04-10T13:38:33Z
dc.date.issued2018-04-06
dc.identifier.isbn978-82-17-02070-7
dc.identifier.issn2464-1162
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2494675
dc.description.abstractUnike nordlige klimaforhold med lange dager og lave temperaturer, kan påvirke egenskaper hos mat, fôr og beitevekster. En gjennomgang av vitenskapelige studier av slik Arktisk kvalitet viser effekter for både sensorisk kvalitet og ulike innholdsstoffer for flere produkter. Innen kålvekster påvirker klimaet utseende (brokkoli) og reduserer glukosinolatinnhold og bittersmak (brokkoli og kålrot). Gulrot og kålrot får tydeligere søtsmak på grunn av lavere innhold av bitterstoffer, selv om sukkerinnholdet er uendret. På den annen side får gulrot i nord lavere innhold av karoten og lysere farge enn i varmere klima. Resultatene for kålrot, brokkoli og gulrot tyder også på mer sprø og saftig konsistens, og friskere smak, ved lave dyrkingstemperaturer. Ville bær i nordlig klima har litt høyere innhold av enkelte antioksidanter enn i sørligere områder, men lokale forskjeller i vekstforhold (fjell, kyst) kan ha like stor betydning. Hagebær i nordlig klima kan smake søtere (jordbær) eller mindre søte (solbær) på grunn av forskjellige klimaresponser. Jordbær og bringebær får noe svekket rødfarge ved lave dyrkingstemperaturer. Klimatiske og geografiske effekter på kvalitet i potet, urter til mat og krydder, fôrvekster og kjøtt- og melkeprodukter er per idag for lite undersøkt til å gi entydige konklusjoner.....nb_NO
dc.language.isonobnb_NO
dc.publisherNIBIOnb_NO
dc.relation.ispartofNIBIO Rapport
dc.relation.ispartofseriesNIBIO RAPPORT;4(40) 2018
dc.titleArktisk kvalitet – En beskrivelse av nordlige natur- og klimaforhold og virkning på egenskaper hos nordnorske matprodukternb_NO
dc.typeResearch reportnb_NO
dc.description.versionpublishedVersionnb_NO
dc.source.pagenumber40nb_NO
dc.source.volume4nb_NO
dc.source.issue40nb_NO
dc.identifier.cristin1578600
dc.relation.projectNIBIO - Norsk institutt for bioøkonomi: 10405nb_NO
cristin.ispublishedtrue
cristin.fulltextoriginal


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel