dc.contributor.author | Nordlund, Anders | |
dc.contributor.author | Bergset, Nils Øyvind | |
dc.contributor.author | Sørensen, Ann-Christin | |
dc.date.accessioned | 2018-04-18T10:39:11Z | |
dc.date.available | 2018-04-18T10:39:11Z | |
dc.date.created | 2018-04-17T13:47:45Z | |
dc.date.issued | 2006-02 | |
dc.identifier.isbn | 82-7077-637-8 | |
dc.identifier.issn | 0805-9691 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11250/2494685 | |
dc.description.abstract | Formålet med notatet er å sette opp en del suksesskriterier ut fra de målsettinger som er satt for landbrukspolitikken, slik at en senere kan evaluere hvilke effekter landbrukspolitikken har for aktører i verdikjeden for mat. Nasjonale og ikke minst internasjonale utviklingstrekk peker i retning av stadig større utfordringer for norsk jordbruksproduksjon og næringsmiddelindustri. Maktforholdene i verdikjeden og den pågående runden med forhandlinger i Verdens Handelsorganisasjon (WTO) er prosesser som setter norsk jordbruksproduksjon og næringsmiddelindustri under et betydelig konkurransepress. Det er for tidlig å si noe sikkert om et eventuelt resultat at WTO-forhandlingene på landbruk og dermed konsekvensene for jordbruket og industrien, men ut fra det vi vet så langt vil Doha-runden føre til betydelig liberalisering av handelen med mat og endrede rammebetingelser for nasjonal næringsstøtte til jordbruket. Hovedutfordringene for jordbruket og næringsmiddelindustrien blir på den ene siden å klare å omstille og effektivisere virksomhetene for å opprettholde konkurransekraft i første rekke nasjonalt. Samtidig skal denne verdikjeden på den andre siden bidra til oppfyllelse av flere mål og produksjon av fellesgoder for samfunnet for å rettferdiggjøre overføringene til jordbruket. Målene for landbrukspolitikken er trukket opp i St.meld. nr. 19 (1999–2000) og innebærer at landbruket i tråd med samfunnets behov skal; • Produsere helsemessig trygg mat av høy kvalitet med bakgrunn i forbrukernes preferanser. • Produsere andre varer og tjenester med utgangspunkt i næringens samlede ressurser. • Produsere fellesgoder som livskraftige bygder, et bredt spekter av miljø- og kulturgoder, og sikre en langsiktig matforsyning. […] | nb_NO |
dc.language.iso | nob | nb_NO |
dc.publisher | Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning | nb_NO |
dc.relation.ispartof | Notat (Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning : trykt utg.) | |
dc.relation.ispartofseries | NILF Notat;2006-2 | |
dc.subject | Landbrukspolitikk | nb_NO |
dc.subject | Agricultural policy | nb_NO |
dc.subject | Verdikjede | nb_NO |
dc.subject | Supply chain | nb_NO |
dc.subject | Evaluering | nb_NO |
dc.subject | Evaluation | nb_NO |
dc.subject | Indikatorer | nb_NO |
dc.subject | Indicators | nb_NO |
dc.title | Mål, virkemidler og forslag til suksesskriterier i norsk landbrukspolitikk | nb_NO |
dc.type | Research report | nb_NO |
dc.description.version | publishedVersion | nb_NO |
dc.subject.nsi | VDP::Landbruksfag: 910 | nb_NO |
dc.subject.nsi | VDP::Agricultural sciences: 910 | nb_NO |
dc.source.pagenumber | 53 | nb_NO |
dc.source.issue | 2 | nb_NO |
dc.identifier.cristin | 1579818 | |
dc.relation.project | Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning: E067 | nb_NO |
cristin.ispublished | true | |
cristin.fulltext | original | |