dc.contributor.author | Mæland, Therese | |
dc.date.accessioned | 2021-03-04T10:54:43Z | |
dc.date.available | 2021-03-04T10:54:43Z | |
dc.date.created | 2021-03-03T09:11:05Z | |
dc.date.issued | 2021-03 | |
dc.identifier.isbn | 978-82-17-02787-4 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11250/2731612 | |
dc.description.abstract | Det er fokus i landbruket på å øke andelen av norskprodusert protein. Helgrøde av korn er i hovedsak et fiber- og stivelsesrikt fôr. Åkerbønne er en proteinrik belgvekst som krever lang veksttid. Målet med dette prosjektet var å undersøke helgrøde med åkerbønner under vekstforholdene i Rogaland med hensyn til veksttid, avlingspotensial og fôrkvalitet med fokus på proteininnhold. Det ble anlagt to feltforsøk i 2019 og 2020 på Særheim, Klepp. For å sammenligne to ulike dyrkingsmetoder ble åkerbønner sådd i reinbestand og i blanding med hvete og raigras. Ulike sorter av åkerbønner ble tatt med for å undersøke variasjon i avling, samtidig som fôrkvalitet ble undersøkt nærmere for tre sorter. Helgrøden ble slått når hveten var deigmoden. Åkerbønne viste seg å være aktuell som helgrødevekst da den ga høye proteinavlinger uten tilførsel av nitrogengjødsel. Såing av åkerbønner i blanding med hvete og raigras ga høyere avling enn åkerbønner i reinbestand. Det var få signifikante avlingsforskjeller mellom sorter. Likevel tydet forsøkene på at seine sorter egnet seg bedre i blanding med hvete enn tidligere sorter. Proteininnholdet var signifikant høyest i reinbestand. | en_US |
dc.language.iso | nob | en_US |
dc.publisher | NIBIO | en_US |
dc.relation.ispartof | NIBIO Rapport | |
dc.relation.ispartofseries | NIBIO-rapport;7(38) 2021 | |
dc.subject | Hvete | en_US |
dc.subject | Wheat | en_US |
dc.title | Helgrøde med åkerbønner | en_US |
dc.type | Research report | en_US |
dc.description.version | publishedVersion | en_US |
dc.subject.nsi | VDP::Planteforedling, hagebruk, plantevern, plantepatologi: 911 | en_US |
dc.subject.nsi | VDP::Plant breeding, horticulture, plant protection, plant pathology: 911 | en_US |
dc.source.pagenumber | 20 | en_US |
dc.source.volume | 7 | en_US |
dc.source.issue | 38 | en_US |
dc.identifier.cristin | 1895135 | |
dc.relation.project | NIBIO - Norsk institutt for bioøkonomi: 51296 | en_US |
cristin.ispublished | true | |
cristin.fulltext | original | |