Task force Matpriser - En gjennomgang av indeksene som NIBIO publiserer på nett
Pedersen Tveide, Mathilde; Bjerke, Kristian; Skjævestad, Markus; Svennerud, Mads; Skjevdal, Sveinar; Stranderud, Jon Fredrik; Johnsen, Hanne Margrete
Research report
Published version
View/ Open
Date
2024Metadata
Show full item recordCollections
- Divisjon for kart og statistikk [576]
- NIBIO RAPPORT [1520]
- Publikasjoner fra CRIStin - NIBIO [4613]
Abstract
NIBIO publiserer prisindekser for utvalgte matvarer i Norge gjennom verdikjeden. De fire målepunktene er produsentpris, noteringspris, engrospris og forbrukerpris. Produsentpris er prisen produsenten mottar før avgifter og distribusjonskostnader. Noteringspris fastsettes av markedsregulator for å regulere tilbud og etterspørsel. Engrospris er prisen grossister betaler for varer fra produsenter. Forbrukerpris er den endelige prisen forbrukeren betaler i butikk, inkludert alle avgifter og kostnader. NIBIO publiserer prisindekser for kjøtt, melk, meierivarer, egg, frukt/grønnsaker og fisk. Indeksene beregnes basert på innsamlet data fra ulike kilder for å gi et representativt bilde av prisutviklingen. Prisindeksene har visse begrensninger. Engrosprisene kan variere mye grunnet sesongsvingninger og prosessen fra produsent til butikk. Dette fører til at engrosprisindeksene varierer mellom ulike matvaregrupper. Det er fortsatt matvaregrupper som ikke dekkes, som korn og mel, eller som mangler flere målepunkter i verdikjeden. Dette viser at NIBIO kan utvikle flere prisindekser for et mer helhetlig bilde av matvareprisene. Forståelse av metodene og grunnlaget for prisindeksene er viktig for å kunne sammenlikne prisutviklingen på tvers av matvaregrupper og ledd i verdikjeden. Med Task force Matpriser - En gjennomgang av indeksene som NIBIO publiserer på nett