Norskprodusert økologisk fôrprotein – Høstraps og kløvergras som proteinkilde til svin
Adler, Steffen Andreas; Ebbesvik, Martha; Evju, Ingvild; Frøseth, Randi Berland; Ljøkjel, Kari; Melås, Anders Mahlum; Rostad, Bjørn Inge; Ruud, Tommy; Valand, Silja
Research report
Published version
View/ Open
Date
2024-10-25Metadata
Show full item recordCollections
- Divisjon for matproduksjon og samfunn [1042]
- NIBIO RAPPORT [1528]
- Publikasjoner fra CRIStin - NIBIO [4626]
Abstract
Det er mangel på norskproduserte proteinråvarer med aminosyresammensetning som dekker behovet til enmaga dyr i økologisk husdyrhold. Kravet til minimum andel egenprodusert fôr økte fra 20 % til 30 % for svin og fjørfe med virkning fra 1.1.2023. Regelverket for økologisk landbruk definerer «egenprodusert fôr» som fôr dyrket i Norge eller nærliggende regioner i naboland, men det siste er ikke tema i denne rapporten. Målet med prosjektet Norskprodusert økologisk fôrprotein til svin (NØFF) var å fremskaffe og formidle kunnskap om norsk produksjon av økologisk fôr som vil bidra til å sikre proteinforsyningen i økologisk svinehold i henhold til nytt økologiregelverk. Tiltakene i prosjektet var å fremskaffe og formidle kunnskap om 1) dyrkningsteknikk på høstoljevekster, 2) protein fra kløvergraseng, 3) beregning av fôrrasjoner med høy andel norskproduserte råvarer, 4) lønnsomhet ved produksjon av økologisk proteinfôr til slaktesvin, og 5) utfordringer og mulighetsrom i verdikjeden ved tilpasning til nytt regelverk.