Blar i NIBIO Brage på forfatter "Thomsen, Mette"
-
Dyrking og bruk av korn i Nord-Norge. Kunnskap fra det Nord‐Atlantiske prosjektet Northern Cereals 2015‐2018
Halland, Hilde; Thomsen, Mette; Dalmansdottir, Sigridur (NIBIO Rapport; 4(86) 2018, Research report, 2018-07)Denne rapporten har fokus på dyrking og bruk av bygg i Nord-Norge. Innholdet er basert på kunnskapen som er generert gjennom det Nord-Atlantiske samarabeidsprosjektet Northern Cereals 2015-2018. I tillegg til kunnskap om ... -
Effects of soil type and fertilization on yield, chemical parameters, sensory quality and consumer preference of swede (Brassica napus L. ssp. rapifera)
Thomsen, Mette; Riley, H.; Borge, Grethe Iren Andersen; Lea, Per; Rødbotten, Marit; Bengtsson, Gunnar (Journal article; Peer reviewed, 2018-01-04)Swede is known as a healthy vegetable with a high content of vitamin C. However, very few studies have worked with the aim to evaluate how varieties, soil type and fertilizer interact and affect quality in swede. In the ... -
Norsk malt, humle og urter – smaken av norsk øl
Eltun, Ragnar; Åssveen, Mauritz; Thomsen, Mette (NIBIO Rapport;4(164) 2018, Research report, 2018-12-17)Det er en rivende utviking i produksjon av spesial øl i Norge og etterspørselen etter norske råvarer - malt, humle og urter - er økende. Prosjektet har vist at en kan produsere malt med god kvalitet i Norge, men sortsgenskaper ... -
Recent warming across the North Atlantic region may be contributing to an expansion in barley cultivation
Martin, Peter; Dalmannsdottir, Sigridur; Gerdinum, Jens Ivan í; Halland, Hilde; Hermannsson, Jonatan; Kavanagh, Vanessa; MacKenzie, Katrin; Reykdal, Olafur; Russell, Joanne; Sveinsson, Saemundur; Thomsen, Mette; Wishart, John (Journal article; Peer reviewed, 2017-12)Although grass dominates most agricultural systems in the North Atlantic region (NAR), spring barley is the most important cereal and is used for animal feed and food and drink products. Recent changes in climate have ... -
Respiration rate and changes in composition of volatiles during short-term storage of minimally processed root vegetables
Helland, Haakon; Leufvén, A; Bengtsson, Gunnar; Larsen, Hanne; Nicolaisen, Elin Merete; Thomsen, Mette; Hermansen, Arne; Wold, Anne-Berit; Berge, Liv (Journal article; Peer reviewed, 2018)Preliminary results on aroma profiles (GC-MS) related to storage conditions (temperature, time and packaging atmosphere) are presented. The vegetables used in the experiments were rutabaga, carrot and turnip, which were ...