Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorMilford, Anna Birgitte
dc.contributor.authorStorstad, Oddveig
dc.contributor.authorKårstad, Signe
dc.contributor.authorPettersen, Ivar
dc.contributor.authorPrestvik, Anne
dc.date.accessioned2016-02-12T11:15:23Z
dc.date.accessioned2016-02-12T11:56:30Z
dc.date.available2016-02-12T11:15:23Z
dc.date.available2016-02-12T11:56:30Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.isbn978-82-17-01600-7
dc.identifier.issn2464-1162
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2378913
dc.description.abstractI denne rapporten presenteres resultatene for et prosjekt som har sett på flaskehalser og muligheter for norskprodusert økologisk frukt, bær og grønnsaker gjennom hele verdikjeden fra produsent til forbruker. For å få mer kunnskap om dette er det brukt både kvalitative intervjuer og en mindre, web-basert spørreundersøkelse blant pakkerier og fruktlagre. Det har vært en økning i etterspørselen etter økologisk frukt og grønt i de senere år, og tall fra Landbruksdirektoratet viser at regnet i kroneverdi var omsetningen av økologiske grønnsaker i dagligvarehandelen to ganger større i 2014 enn i 2011, mens omsetningen av økologisk frukt, bær og nøtter var 3,4 ganger større i 2014 enn i 2011. Det største grossistselskapet, BAMA, melder om en volumøkning på økologisk frukt og grønt på 29 prosent fra 2013 til 2014. Informanter intervjuet i prosjektet, forventer en fortsatt økning i etterspørselen etter økologisk i tiden framover. For noen produkter er den økte etterspørselen fulgt av økt produksjon som gjør det mulig å tilby norsk økologisk produksjon nesten hele året, dette gjelder for eksempel gulrot. For andre produkter er det mangel på norsk produksjon. Dette gjelder det meste av frukt og bær, i tillegg til viktige basisgrønnsaker som potet og løk. Det er også et generelt problem for mange produkter at det ikke er tilgang på norskprodusert økologisk vare gjennom hele den norske sesongen, og lagringsgrønnsaker resten av året. Samtidig opplever enkelte produsenter at de kunne solgt mer, og grossister sier de kunne ha solgt mer hvis etterspørselen var der. Dette betyr at det ikke bare er økt produksjon som skal til for å øke omsetningen av norskprodusert økologisk frukt og grønt. Det er fortsatt rom for å gjøre mer for å øke salget. Det meste av produksjonen av norsk økologisk frukt og grønt blir omsatt gjennom de to store leveringskjedene, Gartnerhallen/BAMA/NorgesGruppen/REMA1000 og Nordgrønt/Coop. Verdikjedene for disse fungerer i hovedtrekk likt, og det er liten organisatorisk forskjell mellom konvensjonell og økologisk frukt og grønt, med unntak av prissetting, der økologisk ikke formelt er en del av GrøntProdusentenes Samarbeidsforum (GPS). I arbeidet med prosjektet har vi forsøkt å identifisere mulige flaskehalser og muligheter på de ulike nivåene i verdikjeden, og det følgende gir en gjennomgang av dette.nb_NO
dc.language.isonobnb_NO
dc.relation.ispartofseriesNIBIO Rapport;2(36)
dc.titleFlaskehalser og muligheter i verdikjeden for økologisk frukt, bær og grønnsakernb_NO
dc.typeResearch reportnb_NO
dc.date.updated2016-02-12T11:15:23Z
dc.subject.nsiVDP::Landbruks- og fiskerifag: 900::Landbruksfag: 910nb_NO
dc.subject.nsiVDP::Agriculture and fisheries science: 900::Agricultural sciences: 910nb_NO
dc.description.embargo2016-02-14T09:00:00Z
dc.source.pagenumber43nb_NO
dc.identifier.cristin1335331
dc.subject.keywordSamfunnsøkonomi / Economics
dc.subject.keywordVerdikjedeanalyse / Value Chain Analysis
dc.subject.keywordØkologisk mat / Organic food


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel