Fag- og yrkesopplæring i matindustrien
Research report
View/ Open
Date
2016-04-14Metadata
Show full item recordCollections
- NIBIO RAPPORT [1519]
Abstract
Denne rapporten er resultat av undersøkelser som er ment å være innspill til
Utdanningsdirektoratets gjennomgang av tilbudsstrukturen i fag- og yrkesopplæringen. NIBIO fikk i oppdrag å undersøke nærmere kompetansebehovet i matindustrien, som flere yrkesfag er rettet
mot. En avgrensing i prosjektet var valget av baker- og konditorbransjen på bakgrunn av de
utfordringer tidligere undersøkelser har avdekket for denne bransjen. Faget industriell
matproduksjon får også spesiell oppmerksomhet i rapporten. En av problemstillingene er på hvilke
måter fagarbeiderne blir verdsatt i bedriftene, og da særlig når bedriften ikke tar inn lærlinger.
For å undersøke behovet for fagarbeidere i faget industriell matproduksjon, ble det gjort totalt ti
interju i åtte store bedrifter i matindustrien. Bedriftene ble plukket ut fordi de tidligere har deltatt i
et kompetanseprosjekt drevet av blant annet NHO Mat og Drikke. For å bedre forstå bedriftenes
etterspørsel etter lærlinger, ble også seks representanter for matbransjens opplæringskontor
intervjuet. For å undersøke kompetansebehovet i Baker- og konditorbransjen ble ni bedrifter
intervjuet. Dette ble fulgt opp av en spørreunderskelse blant medlemmer av Baker og konditorenes
landsforening. I tillegg ble en representant fra en videregående skole intervjuet.
Tidligere undersøkelser av kompetansebehovet har avdekket et økende behov for teknisk
kompetanse i matindustrien. Samtidig er en stor andel av ansatte ufaglærte. En undersøkelse fra
2014 utført av Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning, viser at mange bedrifter
forventer at behovet for faglærte vil øke, og at behovet for ufaglærte vil være stabilt. Mange
bedrifter opplever at de ikke får tak i lærlinger, eller at lærlingene ikke har den rette motvasjon for
å jobbe i bedriften. Særlig baker- og konditorbransjen etterspør fagarbeidere, og det samtidig som
mange søkere til læreplass står uten kontrakt. Generelt sett er rekruttering en utfordring for
matindustrien.
Intervjuer med store bedrifter i matindustrien avdekket at deler av matindustrien kjennetegnes av
økende automatisering. Dette fører til økende behov for teknisk kompetanse, og mange bedrifter
rekrutterer allerede fagarbeidere og lærlinger innen fag som produksjonsteknikk og automatisering. Samtidig ønsker bedriftene seg en fagarbeider som både har matfaglig kompetanse og som kan betjene en produksjonslinje med innstilling av maskiner, vedlikehold og feilsøking. Flere bedrifter øker andelen fagarbeidere ved at ansatte tar fagbrev gjennom praksiskandidatordningen og ser at fagarbeideren er en mer fleksibel og anvendelig ansatt. Faget industriell matproduksjon er etterspurt, men særlig utenfor store tettsteder kan det være vanskelig
å rekruttere lærlinger. Bedriftene oppfattet undervisningen i faget på skolen som svak, både fordi mange lærerne ikke har kunnskap om matindustrien og fordi skolen ikke har mulighet til å gi opplæring i de produksjonsprosessene som er virkeligheten i bedriftene...