dc.contributor.author | Veidal, Asbjørn | |
dc.contributor.author | Hval, Julie Nåvik | |
dc.contributor.author | Kjølseth, Trygve | |
dc.date.accessioned | 2017-06-09T07:29:17Z | |
dc.date.available | 2017-06-09T07:29:17Z | |
dc.date.created | 2017-06-02T12:48:41Z | |
dc.date.issued | 2013 | |
dc.identifier.isbn | 978-82-7077-858-4 | |
dc.identifier.issn | 0805-7028 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11250/2445503 | |
dc.description.abstract | Norsk kjøttbransje er viktig for verdikjeden for mat i Norge og sysselsetter i dag over 12 000 personer. Industrien står ovenfor store utfordringer knyttet til verdiskaping og fremtidig konkurransekraft. Både nasjonale og internasjonale aktører ønsker å komme inn på det norske kjøttmarkedet, og som skaper nye konkurransearenaer og maktforhold i verdikjeden. Det forventes at omstillingsevne gjennom innovasjon vil være en viktig for å bevare en robust norsk kjøttbransje og for fremtidig lønnsomhet for enkeltbedriftene. Formålet med studien er å komme frem til kunnskap og ny innsikt i kjøttbransjens status og forutsetninger for innovasjonsarbeid og derigjennom bidra til å øke innovasjonstakten og verdiskapingen i bransjen. Denne rapporten samler de viktigste funnene som ble gjort gjennom NILFs arbeid med å kartlegge og analysere innovasjon i kjøttbransjen. Resultatene indikerer at innovasjonsgraden i kjøttindustrien er noe høyere enn i næringslivet i Norge sett under ett, men en god del lavere enn de mest innovative bransjene i Norge. De med lav innovasjonsgrad bør kunne øke aktiviteten ved å søke kompetanse og samarbeid med de mest innovative bedriftene i bransjen. Bransjen er ellers i en situasjon med liten intern konkurranse, mens tilgang på kompetent arbeidskraft og markedstilgang ser ut å være barrierer for innovasjon i bransjen. EMV og konsentrasjon av markedsmakt i verdikjeden er ansett å påvirke innovasjon negativt blant kjøttbedriftene, og på lengre sikt bør dette være en utfordring som bransjen møter gjennom innovative løsninger. Suksessfaktorer for økt innovasjon blant kjøttbedriftene er: • Offensiv innovasjonsstrategi og -organisering • Markedsorientering og samarbeid • Opparbeide kompetanse og erfaring med innovasjon • Teknologifokus og kunnskap • Utnytte rammebetingelser og sørge for finansiering av innovasjon. | nb_NO |
dc.language.iso | nob | nb_NO |
dc.publisher | Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning | nb_NO |
dc.relation.ispartof | NILF-Report | |
dc.relation.ispartofseries | NILF-rapport;2013-2 | |
dc.subject | Kjøtt | nb_NO |
dc.subject | Meat | nb_NO |
dc.subject | Innovasjon | nb_NO |
dc.subject | Innovation | nb_NO |
dc.title | Innovasjon i kjøttbransjen. Status, forutsetninger og suksesskriterier | nb_NO |
dc.type | Research report | nb_NO |
dc.subject.nsi | VDP::Landbruksfag: 910 | nb_NO |
dc.subject.nsi | VDP::Agricultural sciences: 910 | nb_NO |
dc.source.pagenumber | 127 | nb_NO |
dc.source.issue | 02 | nb_NO |
dc.identifier.cristin | 1473748 | |
dc.relation.project | Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning: F065 | nb_NO |
cristin.ispublished | true | |
cristin.fulltext | original | |