Spesialproduksjoner i salgssamvirker – alternative organisasjonsformer
Abstract
De norske salgssamvirkene utgjør en vesentlig del av den norske matforedlingsindustrien, og er i stor grad bygget opp for å håndtere volumproduksjon. Med en endring i forretningsstrategi fra ren volumproduksjon til en kombinasjon av volum- og spesialprodukter, så settes nå disse organisasjons- og eierstrukturene under press. Utfordringen med å få konkurransestrategi og organisasjonsstruktur til å samsvare best mulig i en slik situasjon, krever nye tanker og nye grep. Denne utfordringen er satt på dagsordenen i prosjektet «Spesialproduksjoner i Nortura – Tilpasning av samvirkeformen». En av målsettingene i prosjektet har vært å finne frem til alternative måter som Nortura kan organisere og styre sine råvarebaserte spesialprodukter på i de nærmeste årene.
Dette notatet oppsummerer arbeidet innenfor prosjektet som NILF har utført sammen med Nortura BA (tidligere Gilde), ved Kåre Wold og Kari-Anne Haugerud.