Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorPettersen, Ivar
dc.contributor.authorDombu, Siri Voll
dc.contributor.authorHegrenes, Agnar
dc.contributor.authorSørbye, Stine Evensen
dc.date.accessioned2015-09-08T12:19:06Z
dc.date.available2015-09-08T12:19:06Z
dc.date.issued2015-09-08
dc.identifier.isbn978-82-17-01455-3
dc.identifier.issn2464-1162
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/299068
dc.description.abstractHensikten med produktivitetsmåling er å forstå utviklingen i enkeltnæringers konkurranseevne og økonomiens evne til å godtgjøre innsatsfaktorer som arbeidskraft og kapital. NIBIO har fulgt matindustriens konkurranseevne og produktivitetsutvikling over mange år gjennom Mat og industri-samarbeidet med næring og forvaltning. Statistikken har vist en relativt svak produktivitetsvekst for matindustrien sammenlignet med annen industri. Produktivitetskommisjonen har i NOU 2015:1 Produktivitet – grunnlag for vekst og velferd benyttet statistikken, og konkludert i avsnitt 13.8 at «Kunnskap om hvordan importvernet og andre reguleringer påvirker konkurranse og effektivitet i næringsmiddelindustri og dagligvarehandel, bør styrkes.» Matindustrien har med dette som utgangspunkt ønsket å bidra til en vurdering og mulig styrking av faktagrunnlaget for studier av produktivitet i matsektoren. Derfor har industrien, ved NHO Mat og drikke og Norsk landbrukssamvirke, sammen med NIBIO, tatt initiativ til et forprosjekt for å utforske statistikkgrunnlaget. Styret for forskningsmidlene for jordbruk og matindustri ga i april tilsagn om forskningsmidler. Siktemålet var å utvikle grunnlag for høringsuttalelse om NOU-en, et NIBIO-notat om temaet og utforming av skisse til et hovedprosjekt. Prosjektet er utført i samråd med en referansegruppe bestående av Åge Klepp, André Monsrud og Lars Iver Wiig fra henholdsvis Norsk landbrukssamvirke, NHO Mat og drikke og Norsk Nærings- og nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN). Ivar Pettersen har ledet arbeidet for NIBIO med rådgiver Stine Evensen Sørbye og forsker Agnar Hegrenes som medarbeidere. Siri Voll Dombu har arbeidet med foretakseksempler og kommentarer til rapporten forøvrig. Mads Svennerud har, som alltid, vært viktig for datainnsamling og bearbeiding. Flere medarbeidere ved Statistisk sentralbyrå (SSB) har bidratt med god innsikt og råd i gjennomføringen. Aktører i næringsmiddelindustri og dagligvarehandel har bidratt med informasjon og synspunkter, bl.a. Tine, Nortura, Norgesgruppen og Nergaard-gruppen. Sjur Spildo Prestegard har lest dokumentet og gitt nyttige innspill. Berit Grimsrud har foretatt det endelige redigeringsarbeidet. Det er viktig å understreke at arbeidet er et forprosjekt. Flere av de usikkerhetsfaktorene som blir omtalt, kan tenkes avklart gjennom ytterligere samarbeid med SSB og næringen. Det er derfor en risiko for at arbeidet i for stor grad fremhever usikkerhet og feilkilder i datamaterialet bak produktivitetsberegningene. Det er vår hensikt å videreføre arbeidet og samarbeidet med SSB. Prosjektet er gjennomført i Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning, NILF, som fra 1. juli 2015 er en del av Norsk institutt for bioøkonomi, NIBIO. Selve publiseringen skjer etter 1. juli og derfor i navn av NIBIO som fra denne dato også omfatter tidligere Bioforsk og Skog og landskap.nb_NO
dc.language.isonobnb_NO
dc.publisherNIBIOnb_NO
dc.relation.ispartofseriesNIBIO RAPPORT;1(2) 2015
dc.titleProduktivitet i norsk matindustrinb_NO
dc.title.alternativeForprosjekt med forslag til videre arbeidnb_NO
dc.typeResearch reportnb_NO
dc.source.pagenumber69nb_NO
dc.source.volume1nb_NO
dc.source.issue2nb_NO
dc.identifier.cristin1319683


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel