Blar i Divisjon for kart og statistikk på forfatter "Pettersen, Ivar"
-
Annerledeslandet Norge : butikktilgjengelighet og markedskonsentrasjon i Sverige og Norge
Friberg, Richard; Pettersen, Ivar; Steen, Frode Bernt; Ulsaker, Simen Aardal (Chapter, 2020)This chapter provides new numbers on retail concentration and grocery store availability in Norway. We compare Norway to the other Scandinavian countries and, in particular, to Sweden. Retail concentration is high, and ... -
Arbeidskraftens tilknytningsformer i matindustrien; bruk av innleie og underentrepriser vurdert ut fra regnskapsdata
Pettersen, Ivar; Romsaas, Ingrid (NIBIO-rapport;5(159) 2019, Research report, 2019-12)The prevailing understanding on the use of temporary work contracts is that the situation is stable, that the great majority of employees work on long-term contracts. Extensive use of rented labour and irregular work ... -
Brexit, sjømat og jordmat - Matpolitiske og handelsstrategiske avveininger vedrørende handelsavtale med Storbritannia
Dombu, Siri Voll; Pettersen, Ivar (NIBIO-rapport;7(103) 2021, Research report, 2021-06)Rapporten tar utgangspunkt i handelsrelasjoner og handelspolitikk mellom Storbritannia og Norge før Brexit. Analysen er en begrenset studie med hovedfokus på direkte effekter. På dette grunnlaget drøfter rapporten både ... -
Bærekraftig næringsøkonomi - Struktur og økonomi i reindrifta
Pettersen, Ivar; Kårstad, Signe; Nebell, Ingunn (NIBIO Rapport;3(115) 2017, Research report, 2017-10-26)The study of structure and economics in Norwegian reindeer herding is commissioned by the Ministry of Agriculture and Food in order to better understand the relations between economic sustainability in reindeer herding and ... -
Demensomsorg på gård: Et samarbeid mellom landbruk og kommunal helsesektor Revidert utgave
Prestvik, Anne; Logstein, Britt; Pettersen, Ivar; Brobakk, Jostein Tapper; Farstad, Maja; Vennesland, Birger; Knutsen, Heidi (NIBIO rapport;6(127) 2020, Research report, 2020-10)This report is part of the research project called Farm-based day care services for people With dementia: quality development through interdisciplinary collaboration. We have studied farmers who are offering these services ... -
Ekspropriasjonsrettslig erstatning for tap av rett til å drive pelsdyroppdrett - Forslag til beregning av bruksverdi og økonomisk tap
Pettersen, Ivar; Dombu, Siri Voll (NIBIO-rapport;7(99) 2021, Research report, 2021-12)Rapporten presenterer et forslag til utmåling av erstatning som følge av forbud mot pelsdyroppdrett basert på ekspropriasjonsrettslig praksis. -
Fra nødvendighet til mulighet. Norsk Proteins posisjon og fremtidige rolle i sirkulær biøkonomi
Pettersen, Ivar (NIBIO-rapport;6(51) 2020, Research report, 2020-12)Norsk Protein belongs to the rendering industry managing specific risk material and more applicable streams of animal by-products. The industry was radically transformed during and in response to the BSE-crises and its new ... -
Kalveklassifisering og kalveslaktetilskudd for reinkalv
Nebell, Ingunn; Rustad, Lars Johan; Pettersen, Ivar; Røe, Morten; Walland, Finn (NIBIO Rapport;4(11) 2018, Research report, 2018-02-07)Klassifiseringssystemet EUROP ble innført for slakterein i 2015. Dette skulle stimulere reineierne til å levere slaktedyr med god kjøttfylde og med økt inntjening av den enkelte rein. Effektene av kalveslaktetilskuddet er ... -
Klimaendring utfordrer det norske matsystemet. Kunnskapsgrunnlag for vurdering av klimarisiko i verdikjeder med matsystemet som case
Bardalen, Arne; Pettersen, Ivar; Dombu, Siri Voll; Rosnes, Orvika; Mittenzwei, Klaus; Skulstad, Andreas (NIBIO Rapport;8(110) 2022, Research report, 2022-08)NIBIO RAPPORT 8 (110) 7 Sammendrag Klimaendringene ventes å føre til høyere temperaturer, endringer i nedbørsmengder og -fordeling, stigende havnivå og hyppigere ekstremværhendelser. Globale matsystemer vil bli utsatt for ... -
Klimaendring utfordrer det norske matsystemet. Sammendragsrapport
Bardalen, Arne; Pettersen, Ivar; Dombu, Siri Voll; Rosnes, Orvika; Mittenzwei, Klaus; Skulstad, Andreas (NIBIO Bok;8(4) 2022, Book, 2022-08)Rapporten «Klimaendring utfordrer det norske matsystemet» er en utredning om klimaendringer og verdikjeder med matsystemet som case. Utredningen er gjort på oppdrag fra Miljødirektoratet, som et ledd i arbeidet med å styrke ... -
Klimatiltak i jordbruk og matsektoren. Kostnadsanalyse av fem tiltak
Pettersen, Ivar; Grønlund, Arne; Elstad Stensgård, Aina; Walland, Finn (NIBIO Rapport;3(2) 2017, Research report, 2017-01-31)Norsk jordbruk står for om lag åtte prosent av de norske klimagassutslippene. Jordbrukets utslipp kan, etter våre analyser, reduseres betydelig, uten å påføre samfunnet vesentlige kostnader. Rapporten vurderer kostnader ... -
Klimatiltak i jordbruk og matsektoren. Kostnadsanayse av fire tiltak
Pettersen, Ivar; Grønlund, Arne; Elstad Stensgård, Aina; Walland, Finn (NIBIO Rapport;3(85) 2017, Research report, 2017-08-30)The research team has investigated social costs of four measures aiming to reduce climate gas emissions from Norwegian agriculture: 1. Produce biogas from manure, 2. Substitute plant based products and fish for cattle meat, ... -
Landbrukets kompetansebehov og utdanninger
Prestvik, Anne; Ystad, Eystein; Pettersen, Ivar; Helgesen, Hilde; Romsaas, Ingrid (NIBIO-rapport;6(171) 2020, Research report, 2020-12)Denne rapporten gjør en gjennomgang av kompetansebehovet i landbrukets verdikjeder, inkludert matindustrien. Det er også en oversikt og gjennomgang av utdanningstilbudene, fra videregående til universitet, som er rettet ... -
Liten, utsatt, mangfoldig og blomstrende Struktur, innovasjon og verdiskaping i norsk blomsternæring
Pettersen, Ivar; Kårstad, Signe; Knutsen, Heidi (NIBIO Rapport;5(135) 2019, Research report, 2019-12)The Norwegian production of decorative plants consists of somewhere between 150 and 160 primary producers, of varying size and modes of operations. The sector constitutes a minor sector in Norwegian agriculture as a whole, ... -
Mat, matindustri og verdikjeder 2020. Status og utvikling i norsk matindustri og verdikjeder for matvarer
Pettersen, Ivar; Kårstad, Signe (NIBIO-rapport;7(67) 2021, Research report, 2021-03)The Norwegian food industry has over the past centuries constituted a growing share of a declining industrial sector in Norway. Seafood processing is a main driver of growth in the sector, although a dominating share of ... -
Mer norsk frukt og grønt i offentlig sektor
Dombu, Siri Voll; Johnsen, Hanne Margrete; Kårstad, Signe; Pettersen, Ivar (NIBIO-rapport;8(34) 2022, Research report, 2022-03)Andelen norsk frukt og grønt i offentlige anskaffelser kan økes. Ifølge vårt anslag er norskandelen av frukt og grønt i offentlige innkjøp på ca. 20 prosent, og vi anslår at norskandelen i offentlig sektor er lavere enn ... -
Om å konkurrere med formuende samvirke på like vilkår Mulige og umulige problemstillinger bak konkurransetiltakene i markedsordningen for melk
Dombu, Siri Voll; Pettersen, Ivar (NIBIO-rapport;8(81) 2022, Research report, 2022-05)Denne utredningen forsøker å avdekke hvilke samfunnsøkonomiske hensyn som kan begrunne de såkalte konkurransetiltakene innenfor markedsordningen for melk. Bak tiltakene ligger en klar ambisjon med solid forankring i ... -
Plantevekst- verdien i grønt. Utviklingsmuligheter og samarbeidsløsninger for planteskolesektoren
Kårstad, Signe; Pettersen, Ivar; Ystad, Eystein (NIBIO-rapport;7(159) 2021, Research report, 2021-09)Utredningen av utviklingsmuligheter og samarbeidsløsninger for norske planteskoler viser at planteskolene utgjøre en liten hagebruksnæring med stadig færre produsenter. Vi ser også at kundemarkedet til planteskolene i stor ... -
Produktivitetsutvikling i norsk matsektor
Pettersen, Ivar; Steen, Frode; Ulsaker, Simen Aardal (Chapter, 2020)This chapter examines productivity changes in the Norwegian grocery industry. We analyze three levels in the vertical chain: the food industry, wholesale and distribution, and the retail level. We provide new, updated ... -
Samfunnsøkonomisk analyse av halvering av matsvinn i henhold til bransjeavtalen om redusert matsvinn – Klimakur 2030
Elstad Stensgård, Aina; Pettersen, Ivar; Grønlund, Arne (NIBIO Rapport;5(177) 2019, Research report, 2019-11)Dette notatet omhandler tiltak for redusert matsvinn i forbindelse med klimakur 2030. Datagrunnlaget har blitt forbedret sammenlignet med tidligere utredninger av dette tiltaket. Det gjelder først og fremst en produktspesifikk ...