• Bærekraft i norsk jordbruksproduksjon. Kunnskapsstatus for videre analyser 

      Bakken, Anne Kjersti; Bechmann, Marianne; Bonesmo, Helge; Flaten, Ola; Gustavsen, Geir Wæhler; Haukås, Torbjørn; Hegrenes, Agnar; Johansen, Line; Klingen, Ingeborg; Kværnø, Sigrun; Skarbøvik, Eva; Steinshamn, Håvard; Stenrød, Marianne; Winger, Anja Celine; Øgaard, Anne Falk; Korsæth, Audun (NIBIO Rapport, Research report, 2023)
      Rapporten inneholder ei sammenstilling av kunnskap om status for miljømessig, økonomisk og sosial bærekraft i norsk jordbruksproduksjon og er svar på et oppdrag som NIBIO fikk fra Landbruks- og matdepartementet i november ...
    • Data to estimate costs of producing grass-clover silages 

      Flaten, Ola; Atsbeha, Daniel Muluwork; Lunnan, Tor (Peer reviewed; Journal article, 2020-07-07)
      This article presents input data and procedures used to estimate costs of producing grass-clover silages under Norwegian farming conditions. Data of yield, botanical composition and forage quality of the grass crop were ...
    • Forage production strategies for improved profitability in organic dairy production at high latitudes 

      Flaten, Ola; Bakken, Anne Kjersti; Lindås, Anitra; Steinshamn, Håvard (Journal article; Peer reviewed, 2019)
      The objective of this paper was to examine how cutting frequency, silage fermentation patterns and clover performance in grass-clover swards influence the use of inputs and profitability in an organic dairy system. A linear ...
    • Links between profitability, nitrogen surplus, greenhouse gas emissions, and energy intensity on organic and conventional dairy farms 

      Flaten, Ola; Koesling, Matthias; Hansen, Sissel; Veidal, Asbjørn (Journal article; Peer reviewed, 2018-11-18)
      This study examines the relationships between profitability, nitrogen (N) surplus, greenhouse gas emissions (GHG), and energy intensity and factors influencing these relationships in dairy farming. In-depth data from 10 ...
    • SWOT-analyse av det norske landbaserte matproduksjonssystemets bidrag til matsikkerhet 

      Bonesmo, Helge; Bakken, Anne Kjersti; Flaten, Ola; Flø, Bjørn Egil; Gjerlaug-Enger, Eli; Henriksen, Trond Maukon; Hjelt, Anna Landrø; Johansen, Line; Maurset, Marie Uhlen; Stav, Helene; Steinshamn, Håvard; Svendgård-Stokke, Siri; Tufte, Torbjørn; Vatn, Synnøve (NIBIO Rapport, Research report, 2023)
      Det norske landbasert matsystemet kan defineres som et system bestående av produksjon, foredling, transport og konsumpsjon av jordbruksprodukt. I denne rapporten presenteres resultatene av en SWOT-analyse med hensyn til ...
    • Technical and Economic Performance of Alternative Feeds in Dairy and Pig Production 

      Atsbeha, Daniel Muluwork; Flaten, Ola; Olsen, Hanne Fjerdingby; Kjos, Nils Petter; Kidane, Alemayehu; Skugor, Adrijana; Prestløkken, Egil; Øverland, Margaret (Peer reviewed; Journal article, 2020-06-15)
      A major cost component in livestock production is feed, which suggests improved feed efficiency as a promising strategy to improve both competitiveness and environmental sustainability. This study has investigated the ...
    • Timing of the outfield grazing season and finishing of lambs: A whole-farm modelling study of forage-based sheep production systems in Norway 

      Flaten, Ola (Peer reviewed; Journal article, 2022-12-30)
      Norwegian sheep production is based on the use of free outfield grazing resources in the mountains and forests in summer. Lamb prices are strongest at the beginning of the slaughter season in August and then begin to ...
    • Vurderingar av netto forsyning av eteleg protein frå norsk sauenæring 

      Steinshamn, Håvard; Flaten, Ola; Koesling, Matthias; Hessle, Anna; Grøva, Lise (NIBIO Rapport, Research report, 2024)
      Som drøvtyggar har sauen evne til å omdanna fiberrikt fôr, som ikkje er eteleg for menneske, til høgverdig protein, i kjøtt og biprodukt, med essensielle aminosyrer. I norsk sauehald er det meste av fôrgrunnlaget grovfôr, ...