• Økologisk kornproduksjon: Soppsykdommer og skadedyr 

      Frøseth, Randi Berland (Bioforsk TEMA;1(40) 2006, Research report, 2006)
      Frisk såvare og et allsidig vekstskifte er de to viktigste tiltakene for å redusere skade av soppsykdommer og skadedyr ved økologisk korndyrking. God pløying vil ha stor betydning for kontroll av sykdommer når vekstskiftet ...
    • Økologisk kornproduksjon: Vekstskifte 

      Frøseth, Randi Berland (Bioforsk TEMA;1(39) 2006, Research report, 2006)
      På bruk med lite eller ingen husdyr er vektskifte enda viktigare for næringsstofforsyning, jordstruktur og plantevern enn på bruk med husdyr. Vekstskifte er å skifte vekstslag på same jordteig, og i streng forstand er det ...
    • Økologisk kornproduksjon: Økonomi 

      Frøseth, Randi Berland (Bioforsk TEMA;1(37) 2006, Research report, 2006)
      Økonomien i økologisk korndyrking er med dagens betingelser god selv om avlingene kan gå ned med 40-50 % sammenlignet med konvensjonell dyrking. Nøkkelen til suksess er god jordkultur og et gjennomtenkt vekstskifte som ...
    • Økologisk landbruk - driftsformens spydspissfunksjion til det norske landbruket 

      Solemdal, Liv; Serikstad, Grete Lene (Bioforsk Rapport;, Research report, 2014)
      Rapporten viser ved eksempler hvordan økologisk landbruk kan ha påvirket landbruket generelt, både når det gjelder ordninger/regelverk og praktisk landbruksdrift innenfor temaene dyrevelferd, sprøytemidler og gjødsling, ...
    • Økologisk landbruk og biologisk mangfold 

      Serikstad, Grete Lene (Bioforsk TEMA;2(17) 2007, Research report, 2007)
      Bruk og utforming av jordbrukslandskapet påvirker det biologiske mangfoldet. Driftsformen har betydning for planter, dyr og fugler, både direkte og indirekte. Bruk av kjemisk-syntetiske sprøytemidler og lettløselig ...
    • Økologisk landbruk og matvaresikkerhet 

      Koesling, Matthias; Holten, Jon Magne; Serikstad, Grete Lene (Bioforsk TEMA;2(14) 2007, Research report, 2007)
      Nesten en femdel av verdens befolkning er konstant underernærte. De viktigste begrensningene for matsikkerhet skyldes sosiale, politiske og økonomiske forhold. Økologisk landbruk kan øke matsikkerheten i utviklingsland ...
    • Økologisk landbruk og matvaresikkerhet – FAO-konferanse 3.-5. mai 2007 

      Birkeland, Liv (Bioforsk rapport;2(111) 2007, Research report, 2007-10-15)
      I mai 2007 arrangerte FAO et tre dagers seminar om økologisk landbruk og matvaresikkerhet. Rapporten er en presentasjon av framlagte resultater og diskusjoner som fant sted under denne konferansen. Temaet blei belyst gjennom ...
    • Økologisk landskapsplan for Østmarka (og Sørmarka) - en faglig vurdering 

      Rolstad, Jørund (Oppdragsrapport fra Skog og landskap;03/2007, Research report, 2007)
    • Økologisk mat i de nordiske landene - tilgang på råvarer og faktorer som påvirker omsetning av økologisk mat 

      Solemdal, Liv; Friis Pedersen, Susanne (Bioforsk Rapport;, Research report, 2014)
      Det er samlet informasjon om markedet for økologisk mat i de nordiske landene. Ulikheter mellom landene er belyst ved å sammenligne faktorer som politiske mål og oppfølging av disse, innenlands produksjon av økologisk mat, ...
    • Økologisk mat i Forsvaret - Hva mener brukerne av Forsvarets messer om økologisk matservering? 

      Sørum, Helene; Solemdal, Liv (Bioforsk rapport;6(55) 2011, Research report, 2011-04-19)
      Det er gjennomført en spørreundersøkelse ved fire av Forsvarets avdelinger, for å finne ut hva brukerne mener om å servere økologisk mat i Forsvarets messer og hvilke holdninger de har til slik mat.
    • Økologisk mat i offentlig sektor 

      Knutsen, Heidi; Lyng, Ane Margrethe; Nymoen, Charlotte; Spissøy, Arild; Svennerud, Mads (NILF Notat;2007-4, Research report, 2007-02)
      I 2005 var 3,5 % av jordbruksarealene økologiske, og det var registrert 2 496 godkjente, økologiske produsenter i Norge. Andelen økologisk produksjon varierer mellom ulike landsdeler og produksjoner. Produksjonen av økologisk ...
    • Økologisk mat i storhusholdninger – hvorfor og hvordan? Introduksjon av økologisk mat ved St. Olavs Hospital 

      Solemdal, Liv; Birkeland, Liv (Bioforsk FOKUS;1(15) 2006, Research report, 2006)
    • Økologisk mat – bra for klimaet 

      Serikstad, Grete Lene (Bioforsk TEMA;2(15) 2007, Research report, 2007)
      Bruk av økologisk mat begrunnes ofte med argumenter om bedre helse og miljø. I økologisk matproduksjon bidrar lavere energiforbruk, oppbygging av organisk materiale i jord og ingen bruk av kunstgjødsel og kjemisk-syntetiske ...
    • Økologisk matproduksjon – energiforbruk 

      Serikstad, Grete Lene (Bioforsk TEMA;2(16) 2007, Research report, 2007)
      Energibruk bør inngå i vurdering av landbrukets miljøprofil. Minst mulig bruk av fossile energikilder er et mål i økologisk landbruk. Undersøkelser viser lavere energiforbruk i økologisk drift sammenlignet med konvensjonelt ...
    • Økologisk melk og meieriprodukter 

      Serikstad, Grete Lene (Bioforsk TEMA;2(8) 2007, Research report, 2007)
      Økologisk melk, rømme, ost og smør kommer fra kyr på økologiske gårder. Melka hentes og håndteres atskilt fra vanlig melk på meieriet, og emballasjen merkes med Ø-merket for at du som forbruker skal finne produktene i butikken.
    • Økologisk mjølkeproduksjon - langtidsstudier på Tingvoll gard 1991-2013 

      Strøm, Turid; Ebbesvik, Martha (Bioforsk Rapport;, Research report, 2014)
      Rapporten omhandler den økologiske mjølkeproduksjonen på Tingvoll gard. Tingvoll gard ligger i Tingvoll kommune på Nordmøre og eies av Norsk senter for økologisk landbruk. Hele gården ble godkjent for økologisk drift i ...
    • Økologisk sauehald - kort innføring 

      Ebbesvik, Martha; Grøva, Lise; Strøm, Turid (Bioforsk FOKUS, Research report, 2012)
    • Økologisk sauekjøttproduksjon i Troms og Finnmark – Statusrapport 2005 

      Røthe, Gunnlaug (Bioforsk rapport;1(55) 2006, Research report, 2006-06-01)
      Prosjektet er et samarbeidsprosjekt mellom forsøksringene i Troms og Finnmark og Bioforsk Nord Holt. I 2005, som er andre prosjektår, gikk det mye tid til gårdsbesøk og vurderinger av muligheter og begrensinger for omlegging ...
    • Økologisk selvrekrutterende storfekjøttproduksjon − kort innføring 

      Strøm, Turid; Ringdal, Grethe; Nafstad, Ola; Stokke, Tore; Svendsen, Asgeir (Bioforsk FOKUS;7(5) 2012, Book, 2012)
      I økologisk landbruk er det et mål at drifta skal basere seg mest mulig på gårdens egne, lokale og fornybare ressurser. Fôret dyrkes uten lettløselig kunstgjødsel og kjemiske sprøytemidler. I husdyrholdet skal det legges ...
    • Økologiske dyrkingsmedia til veksthuskulturer. 

      Verheul, Michel; Hanslin, Hans Martin (Bioforsk TEMA;, Research report, 2014)
      Veksthuskulturer stiller høye krav til dyrkingsmedier med hensyn til næring, struktur og stabilitet. Utvalget av godkjente økologiske dyrkingsmedia for norsk veksthusproduksjon er begrenset og har variabel kvalitet. ...