Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorMaessen, Hendricus
dc.contributor.authorVerheul, Michel
dc.coverage.spatialNorge, Rogaland, Klepp, Særheimnb_NO
dc.date.accessioned2017-04-27T10:37:20Z
dc.date.available2017-04-27T10:37:20Z
dc.date.created2017-04-20T15:34:38Z
dc.date.issued2017-04-07
dc.identifier.isbn978-82-17-01670-0
dc.identifier.issn2464-1162
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2441050
dc.description.abstractDagens produksjonsmetode av veksthusgrønnsaker gir betydelig utslipp av næringsstoffer. Det er en situasjon som er uønsket og kan føre til forurensing av nærmiljøet, bruk av for mye næringsstoffer og økonomisk tap for produsenter. Registreringer viser at avrenningsprosenter kan variere mellom 30 og 40 % i tomat og agurk. Tapet av næringsstoffer ble estimert. Det ble påvist at det er mulig å begrense mengde avrenningsvann ved å tilpasse vanningsteknikk. Men bruk av denne vanningsteknikken forutsetter at vanntilførselen er 100% nøyaktig. Avvik vil ha store konsekvenser for avling og/eller kvalitet av produktene og dermed for økonomien for den enkelte produsent, og er dermed enda ikke forsvarlig. Resirkulering av avrenningsvann er teknisk mulig. Det vil redusere avrenningen med tilnærmet 100%. Desinfeksjon av avrenningsvann er helt nødvendige for å unngå spredning av sykdommer. Det er god erfaring med gode teknikker fra utlandet, og teknikkene er beskrevet i rapporten. Resirkulering vil kreve en investering i bl.a. oppsamlingstanker, rensesystemer og en ny gjødselblander. Denne investeringen vil øke produksjonskostnader for gartnerier med et gjennomsnittsareal på 1000-3000 m2 med ca 25 %. Besparelsen av utgifter for gjødsling og vann er estimert på 0,10 til 0,15 nok/kg. Rapporten konkluderer at det er pr i dag for de fleste bedrifter ulønnsom å investere i et slikt vanningssystem.nb_NO
dc.language.isonobnb_NO
dc.publisherNIBIOnb_NO
dc.relation.ispartofNIBIO Rapport
dc.relation.ispartofseriesNIBIO Rapport;2(90) 2016
dc.titleVurdering av avrenningsvann i veksthusgrønnsakernb_NO
dc.typeResearch reportnb_NO
dc.source.pagenumber28nb_NO
dc.source.volume2nb_NO
dc.source.issue90/2016nb_NO
dc.identifier.cristin1465759
dc.relation.projectNIBIO - Norsk institutt for bioøkonomi: 640021nb_NO
cristin.ispublishedtrue
cristin.fulltextoriginal


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel