Beitetradisjoner i slåttemarkene – med eksempler fra Telemark og Møre og Romsdal
Others
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/2441097Utgivelsesdato
2017-03Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Divisjon for matproduksjon og samfunn [1062]
- NIBIO POP [324]
Sammendrag
Tradisjonelt var bruken av arealene omkring gårdene og i utmarka svært variert og strakk seg over store områder. Siden vinterfôret var den begrensende faktoren i forhold til hvor mange dyr man kunne livberge, ble fôret henta fra fjerne og nære slåttearealer. Disse arealene ble vanligvis også beita både vår og høst. Til sammenligning med den tradisjonelle bruken, blir mange slåttemarker i dag skjøtta på en sterkt forenkla måte. De slåtteengene vi har igjen er dessuten ofte små og ligger spredt i landskapet. Så spørsmålet blir hvordan vi best kan ta vare på de små flekkene vi har igjen med slåttemark for framtida?