Klimavennlig mat i sykehjem
Abstract
Rapporten presenterer forslag til menyer for beboere på sykehjem som dekker behovet denne gruppen har for energi og alle viktige næringsstoffer. Menyforslagene dekker til sammen 6 uker, der 3 uker av er tilpasset råvaretilgangen om våren og 3 uker om høsten. Utslippene av klimagasser ved produksjon og distribusjon av ingrediensene er estimert med grunnlag i tidligere forskning. Det anslås at de foreslåtte menyene vil gi 35 % lavere klimagassutslipp enn et kosthold med samme energiinnhold, men sammensatt som det norske gjennomsnittskostholdet. Klimagassutslippene fra de enkelte matvarene er omgitt av til dels betydelige usikkerhetsmarginer. Det er derfor gjennomført en sensitivitetsanalyse der det forutsettes at alle matvarer som det brukes mer av i de foreslåtte sykehjemsmenyene enn i gjennomsnittskostholdet gir utslipp i øvre ende av det sannsynlige intervallet, og omvendt. Under disse forutsetningene gir de foreslåtte menyene 23 % lavere utslipp enn gjennomsnittskostholdet. Climate friendly food in nursing homes.