Mat og industri 2009. Status og utvikling i norsk matindustri
Abstract
Norsk matindustri er en sentral aktør i den norske matkjeden og en stor bidragsyter til verdiskaping i norsk industri. Norsk matindustri er Norges nest største industribransje etter verkstedindustrien og står for 19 prosent av industriens totale produksjonsverdi, 18 prosent av industrisysselsettingen og nesten 15 prosent av alle industribedrifter. Den samlede forbruksutgiften til mat- og drikkevarer i norske husholdninger var i 2008 på 208,6 mrd. kroner, og samlet bruker en gjennomsnittshusholdning ca. 11,3 prosent av den totale forbruksutgiften på mat- og alkoholfrie drikkevarer. Totalt produserte de 48 500 sysselsatte i denne industrien mat- og drikkevarer for ca. 160 mrd. kroner i 2008, og mens sysselsettingen gikk opp 1,2 prosent siste året gikk produksjonsverdien opp med 5,2 prosent. Generelt sett, er bruttoinvesteringene i matindustrien noe lavere enn i øvrig industri, og investeringene utgjorde i 2008 ca. 3,9 mrd. kroner og det er en nedgang på 6,5 prosent fra året før. Om lag 16 prosent av norsk industris verdiskaping (målt som bruttoprodukt) kommer fra norsk matindustri, og i 2008 utgjorde verdiskapingen 35,2 mrd. kroner. Verdiskapingen og arbeidskraftsproduktiviteten i matindustrien viser imidlertid noe svakere utvikling enn i øvrig industri de senere årene. Utviklingen i driftsmargin for matindustrien er betydelig svakere enn for øvrig industri, og i 2007 gikk driftsmarginen ned 0,4 prosentpoeng (til 3,7 %), mens den for industrien totalt gikk opp med 1,5 prosentpoeng (til 7,6 %). Norsk matindustri er en variert industri med alt fra store børsnoterte foretak og samvirkeselskaper med mange tusen ansatte, til enkeltpersonsforetak med produksjon hjemme på gården. Totalt var det i overnkant av 1 400 bedrifter i norsk matindustri i 2008. Matindustribedriftene er generelt sett større enn bedrifter i industrien for øvrig, og sysselsetter i gjennomsnitt 34 personer per bedrift mot 27 i industrien totalt. Bedriftene er spredt rundt om i hele landet, der strukturen bl.a. er et resultat av de distriktspolitiske målene som ligger i norsk landbrukspolitikk. [...]