dc.contributor.author | Utgård, Jakob | |
dc.contributor.author | Nordlund, Anders | |
dc.contributor.author | Svennerud, Mads | |
dc.date.accessioned | 2018-01-23T13:50:35Z | |
dc.date.available | 2018-01-23T13:50:35Z | |
dc.date.created | 2018-01-23T13:01:38Z | |
dc.date.issued | 2009-04 | |
dc.identifier.isbn | 978-82-7077-743-3 | |
dc.identifier.issn | 0805-9691 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11250/2479125 | |
dc.description.abstract | Formålet med dette notatet er å beskrive status og utvikling på sentrale områder for bakervarebransjen, herunder sysselsetting, antall foretak, produksjonsverdi, import og eksport med mer, samt å vurdere de politiske rammebetingelsene sin påvirkning på bakervarebransjens konkurranseevne. Norsk bakervarebransje hadde om lag 7 600 sysselsatte i 2007, noe som var en liten nedgang fra 2006. Antallet sysselsatte har vært forholdsvis stabilt de siste årene. Med 409 bedrifter i 2007 var bakervarebransjen den bransjen i norsk matindustri som hadde flest bedrifter, selv om trenden har vært svakt nedadgående de siste årene.. I gjennomsnitt hadde bedriftene 19 sysselsatte i 2007, en økning på 6 fra 2000. Bakervarebedriftene er i gjennomsnitt klart mindre enn bedriftene i norsk matindustri totalt sett. Bedriftene i bakervarebransjen er spredt rundt i hele Norge. Produksjonsverdien i bakervarebransjen har økt betydelig de siste årene og den prosentvise økningen har vært større enn i matindustrien generelt. Dette skyldes i stor grad at prisene på bakervarer har økt mer enn prisene på andre matvarer. Forbruksmønsteret har i hovedsak holdt seg stabilt. Bakervarebransjen har et noe høyere investeringsnivå enn matindustrien i gjennomsnitt mens innovasjonsgraden ligger nær gjennomsnittet. Lønnskostnadene i prosent av produksjonsverdi har holdt seg konstante siden 2000, men norsk industri har høye lønnskostnader i forhold til gjennomsnittet av handelspartnerne. Selv om mye har gått bra i norsk bakervarebransje tyder alt på at lønnsomheten i bransjen har blitt svakere de siste årene, både vår egen økonomianalyse basert på et utvalg bedrifter og en fullstendig analyse publisert i et bransjeblad viser en negativ utvikling. | nb_NO |
dc.language.iso | nob | nb_NO |
dc.publisher | Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning | nb_NO |
dc.relation.ispartof | Notat (Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning : trykt utg.) | |
dc.relation.ispartofseries | NILF Notat;2009-7 | |
dc.subject | Import | nb_NO |
dc.subject | Konkurranseevne | nb_NO |
dc.subject | Competitiveness | nb_NO |
dc.subject | Rammebetingelser | nb_NO |
dc.subject | Framework | nb_NO |
dc.title | Konkurransesituasjonen for norsk bakervarebransje | nb_NO |
dc.type | Research report | nb_NO |
dc.description.version | publishedVersion | nb_NO |
dc.subject.nsi | VDP::Bedriftsøkonomi: 213 | nb_NO |
dc.subject.nsi | VDP::Business: 213 | nb_NO |
dc.source.pagenumber | 38 | nb_NO |
dc.source.issue | 7 | nb_NO |
dc.identifier.cristin | 1549927 | |
dc.relation.project | Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning: F044 | nb_NO |
cristin.ispublished | true | |
cristin.fulltext | original | |