• Økologisk kornproduksjon: Næringsforsyning - generelt 

      Frøseth, Randi Berland (Bioforsk TEMA;1(29) 2006, Research report, 2006)
      Ved plantedyrking uten bruk av mineralgjødsel er plantene helt avhengige av de biologiske og kjemiske prosessene som skjer i jorda for å få tilgang på lettløselige næringsstoffer. For å oppnå vellykket kornproduksjon på ...
    • Økologisk kornproduksjon: Næringsforsyning - gjødslingsmidler 

      Frøseth, Randi Berland (Bioforsk TEMA;1(30) 2006, Research report, 2006)
      Ved dårlig vekst i kornplantene og lav avling er det som oftest nitrogen som er mangelvare. Dette kan skyldes lite plantetilgjengelig nitrogen i jorda og/eller dårlige vekstforhold for røtter og jordliv. Gjødsling med ...
    • Økologisk kornproduksjon: Næringsforsyning - underkultur 

      Frøseth, Randi Berland (Bioforsk TEMA;1(32) 2006, Research report, 2006)
      Med underkultur menes vekster som dyrkes sammen med kornplantene for å samle næringsstoffer, motvirke jordtap og stimulere livet i jorda. Hvis formålet først og fremst er å holde på overskudd av næring fra ett år til det ...
    • Økologisk kornproduksjon: Næringsforsyning – helårs grønngjødsling 

      Frøseth, Randi Berland (Bioforsk TEMA;1(31) 2006, Research report, 2006)
      Helårs grønngjødsling brukes for å gi næring til etterfølgende vekster og for å bedre jordstrukturen. Grønngjødslingsåret bør også brukes til å tyne flerårig ugras. For å oppnå best resultat brukes en blanding av arter. ...
    • Økologisk kornproduksjon: Omlegging 

      Frøseth, Randi Berland (Bioforsk TEMA;1(43) 2006, Research report, 2006)
      Omlegging til økologisk drift bør planlegges nøye. Personlige ressurser og interesser, gårdens naturgitte, tekniske og økonomiske ressurser og samfunnets rammebetingelser for økologisk landbruk må tas med i vurderingen. ...
    • Økologisk kornproduksjon: Regelverk 

      Frøseth, Randi Berland (Bioforsk TEMA;1(35) 2006, Research report, 2006)
      For å kunne selge korn som økologisk og motta tilskudd til økologisk drift må en delta i Debios kontrollordning. Regelverket åpner for at en kan legge om bare deler av gården til økologisk drift. Økologisk og konvensjonell ...
    • Økologisk kornproduksjon: Såkorndyrking 

      Frøseth, Randi Berland (Bioforsk TEMA;1(41) 2006, Research report, 2006)
      Kontroll av sykdommer og ugras er to viktige utfordringer ved produksjon av økologisk såkorn. Friskt utgangsmateriale (uten stripesyke og sotsykdommer) er spesielt viktig. Fokus på valg av vekstfølge, god ugraskamp og ...
    • Økologisk kornproduksjon: Soppsykdommer og skadedyr 

      Frøseth, Randi Berland (Bioforsk TEMA;1(40) 2006, Research report, 2006)
      Frisk såvare og et allsidig vekstskifte er de to viktigste tiltakene for å redusere skade av soppsykdommer og skadedyr ved økologisk korndyrking. God pløying vil ha stor betydning for kontroll av sykdommer når vekstskiftet ...
    • Økologisk kornproduksjon: Vekstskifte 

      Frøseth, Randi Berland (Bioforsk TEMA;1(39) 2006, Research report, 2006)
      På bruk med lite eller ingen husdyr er vektskifte enda viktigare for næringsstofforsyning, jordstruktur og plantevern enn på bruk med husdyr. Vekstskifte er å skifte vekstslag på same jordteig, og i streng forstand er det ...
    • Økologisk kornproduksjon: Økonomi 

      Frøseth, Randi Berland (Bioforsk TEMA;1(37) 2006, Research report, 2006)
      Økonomien i økologisk korndyrking er med dagens betingelser god selv om avlingene kan gå ned med 40-50 % sammenlignet med konvensjonell dyrking. Nøkkelen til suksess er god jordkultur og et gjennomtenkt vekstskifte som ...
    • Økologisk landbruk - driftsformens spydspissfunksjion til det norske landbruket 

      Solemdal, Liv; Serikstad, Grete Lene (Bioforsk Rapport;, Research report, 2014)
      Rapporten viser ved eksempler hvordan økologisk landbruk kan ha påvirket landbruket generelt, både når det gjelder ordninger/regelverk og praktisk landbruksdrift innenfor temaene dyrevelferd, sprøytemidler og gjødsling, ...
    • Økologisk landbruk og biologisk mangfold 

      Serikstad, Grete Lene (Bioforsk TEMA;2(17) 2007, Research report, 2007)
      Bruk og utforming av jordbrukslandskapet påvirker det biologiske mangfoldet. Driftsformen har betydning for planter, dyr og fugler, både direkte og indirekte. Bruk av kjemisk-syntetiske sprøytemidler og lettløselig ...
    • Økologisk landbruk og matvaresikkerhet 

      Koesling, Matthias; Holten, Jon Magne; Serikstad, Grete Lene (Bioforsk TEMA;2(14) 2007, Research report, 2007)
      Nesten en femdel av verdens befolkning er konstant underernærte. De viktigste begrensningene for matsikkerhet skyldes sosiale, politiske og økonomiske forhold. Økologisk landbruk kan øke matsikkerheten i utviklingsland ...
    • Økologisk landbruk og matvaresikkerhet – FAO-konferanse 3.-5. mai 2007 

      Birkeland, Liv (Bioforsk rapport;2(111) 2007, Research report, 2007-10-15)
      I mai 2007 arrangerte FAO et tre dagers seminar om økologisk landbruk og matvaresikkerhet. Rapporten er en presentasjon av framlagte resultater og diskusjoner som fant sted under denne konferansen. Temaet blei belyst gjennom ...
    • Økologisk mat i de nordiske landene - tilgang på råvarer og faktorer som påvirker omsetning av økologisk mat 

      Solemdal, Liv; Friis Pedersen, Susanne (Bioforsk Rapport;, Research report, 2014)
      Det er samlet informasjon om markedet for økologisk mat i de nordiske landene. Ulikheter mellom landene er belyst ved å sammenligne faktorer som politiske mål og oppfølging av disse, innenlands produksjon av økologisk mat, ...
    • Økologisk mat i Forsvaret - Hva mener brukerne av Forsvarets messer om økologisk matservering? 

      Sørum, Helene; Solemdal, Liv (Bioforsk rapport;6(55) 2011, Research report, 2011-04-19)
      Det er gjennomført en spørreundersøkelse ved fire av Forsvarets avdelinger, for å finne ut hva brukerne mener om å servere økologisk mat i Forsvarets messer og hvilke holdninger de har til slik mat.
    • Økologisk mat i storhusholdninger – hvorfor og hvordan? Introduksjon av økologisk mat ved St. Olavs Hospital 

      Solemdal, Liv; Birkeland, Liv (Bioforsk FOKUS;1(15) 2006, Research report, 2006)
    • Økologisk mat – bra for klimaet 

      Serikstad, Grete Lene (Bioforsk TEMA;2(15) 2007, Research report, 2007)
      Bruk av økologisk mat begrunnes ofte med argumenter om bedre helse og miljø. I økologisk matproduksjon bidrar lavere energiforbruk, oppbygging av organisk materiale i jord og ingen bruk av kunstgjødsel og kjemisk-syntetiske ...
    • Økologisk matproduksjon – energiforbruk 

      Serikstad, Grete Lene (Bioforsk TEMA;2(16) 2007, Research report, 2007)
      Energibruk bør inngå i vurdering av landbrukets miljøprofil. Minst mulig bruk av fossile energikilder er et mål i økologisk landbruk. Undersøkelser viser lavere energiforbruk i økologisk drift sammenlignet med konvensjonelt ...
    • Økologisk melk og meieriprodukter 

      Serikstad, Grete Lene (Bioforsk TEMA;2(8) 2007, Research report, 2007)
      Økologisk melk, rømme, ost og smør kommer fra kyr på økologiske gårder. Melka hentes og håndteres atskilt fra vanlig melk på meieriet, og emballasjen merkes med Ø-merket for at du som forbruker skal finne produktene i butikken.