Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorBardalen, Arne
dc.contributor.authorPettersen, Ivar
dc.contributor.authorDombu, Siri Voll
dc.contributor.authorRosnes, Orvika
dc.contributor.authorMittenzwei, Klaus
dc.contributor.authorSkulstad, Andreas
dc.date.accessioned2022-08-24T11:58:17Z
dc.date.available2022-08-24T11:58:17Z
dc.date.created2022-08-24T13:24:34Z
dc.date.issued2022-08
dc.identifier.isbn978-82-17-03131-4
dc.identifier.issn2464-1189
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3013277
dc.description.abstractRapporten «Klimaendring utfordrer det norske matsystemet» er en utredning om klimaendringer og verdikjeder med matsystemet som case. Utredningen er gjort på oppdrag fra Miljødirektoratet, som et ledd i arbeidet med å styrke kunnskapsgrunnlaget om klimaendringenes konsekvenser for natur og samfunn i Norge. Rapporten drøfter hvordan klimaendringene kan påvirke matproduksjon og verdikjeder fra sjø og jord til bord ved midten av århundret. For analysen av risiko legger vi i denne rapporten en svært høy utslippsbane til grunn. Med dette som forutsetning skisserer vi scenarier for det norske matsystemet med en temperaturøkning på 3°C før midten av århundret. Dette er en utvikling i øvre del av det mulighetsområdet som er skissert av FNs klimapanel. Et slikt scenario vil medføre alvorlige påkjenninger nasjonalt og globalt, og gir derfor en krevende, men mulig, ramme for å utrede motstandskraft – resiliens – i det norske matsystemet. Utredningen er gjennomført av tre forskningsmiljøer – NIBIO, Vista Analyse og Ruralis – alle med erfaring fra klimarelatert natur- og samfunnsfaglig forskning og utredning. Arne Bardalen og Siri Voll Dombu har ledet og koordinert arbeidet. Ivar Pettersen, Klaus Mittenzwei og Orvika Rosnes har vært faglige bidragsytere gjennom det meste av analysen. Orvika Rosnes har, sammen med Andreas Skulstad, hatt ansvaret for kvantitative og modellbaserte analyser. Denne rapporten er en kortversjon utarbeidet med formål å formidle hovedpunkter fra hovedrapporten (NIBIO RAPPORT 8(110)2022). For fullstendig beskrivelse av forutsetninger, metodikk og resultater, samt litteraturoversikt, henviser vi til hovedrapporten.en_US
dc.language.isonoben_US
dc.publisherNIBIOen_US
dc.relation.ispartofNIBIO Bok
dc.relation.ispartofseriesNIBIO Bok;8(4) 2022
dc.subjectKlimarisikoen_US
dc.subjectverdikjederen_US
dc.subjectverdikjederen_US
dc.subjectClimate Risken_US
dc.subjectValue Chainen_US
dc.subjectFood Systemen_US
dc.titleKlimaendring utfordrer det norske matsystemet. Sammendragsrapporten_US
dc.title.alternativeKlimaendring utfordrer det norske matsystemet. Sammendragsrapporten_US
dc.typeBooken_US
dc.description.versionpublishedVersionen_US
dc.source.pagenumber48en_US
dc.source.volume8en_US
dc.source.issue4en_US
dc.identifier.cristin2045637
cristin.ispublishedtrue
cristin.fulltextoriginal
cristin.fulltext


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel