dc.contributor.author | Adler, Steffen Andreas | |
dc.contributor.author | Ebbesvik, Martha | |
dc.contributor.author | Hansen, Sissel | |
dc.contributor.author | Granås, Rune | |
dc.contributor.author | Lindås, Anitra | |
dc.contributor.author | Steinshamn, Håvard | |
dc.coverage.spatial | Norge, Møre og Romsdal, Tingvoll | nb_NO |
dc.date.accessioned | 2018-03-21T13:40:08Z | |
dc.date.available | 2018-03-21T13:40:08Z | |
dc.date.created | 2018-03-21T13:47:29Z | |
dc.date.issued | 2018-03-21 | |
dc.identifier.isbn | 978-82-17-02071-4 | |
dc.identifier.issn | 2464-1162 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11250/2491517 | |
dc.description.abstract | Det er økende interesse hos forbrukere for mjølk og mjølkeprodukt som er produsert uten bruk av kraftfôr med bare beite og konservert gras i fôrrasjonen. Rørosmeieriet AS, som foredler økologisk produsert mjølk, er interessert i å etablere egen produksjonslinje for mjølkeprodukt fra kyr produsert uten kraftfôr. For mjølkeprodusenten kan det å kutte ut kraftfôr i fôrrasjonen få store konsekvenser for mjølkeytelse og dermed økonomi. Formålet med dette arbeidet var å vurdere hva en kan forvente seg av mjølkeytelse og mjølkekvalitet ved å kutte ut kraftfôr i rasjonen. Helse og fruktbarhet hos dyra, næringsstofforsyning til gården og totaløkonomien vil sannsynligvis også påvirkes, og det var et mål å beregne hva mjølkeprodusenten må ha i merpris for mjølka for å opprettholde dekningsbidraget. Arbeidet er gjennomført som en litteraturstudie og som en egen analyse der vi brukte data fra fire økologiske mjølkeproduksjonsbruk i Rørosområdet, som leverer mjølk til Rørosmeieriet. For de fire bruka gjorde vi en scenarioanalyse der vi estimerte mjølkeproduksjon og fôrforbruk uten kraftfôr i beitetida, men med kraftfôr i innefôringstida, og helt uten kraftfôr i rasjonene. Data generert fra scenarioanalysen blei sammenlignet med dagens tilstand med hensyn på mjølkeytelse, næringsstoffbalanse og økonomi. Vi tok også ut mjølkeprøver fra tanken før beiteslipp og i beitetida for å analysere kvaliteten av mjølk.............. | nb_NO |
dc.language.iso | nob | nb_NO |
dc.publisher | NIBIO | nb_NO |
dc.relation.ispartof | NIBIO Rapport | |
dc.relation.ispartofseries | NIBIO RAPPORT;4(41) 2018 | |
dc.subject | Økologisk landbruk | nb_NO |
dc.subject | Organic farming | nb_NO |
dc.subject | Melk | nb_NO |
dc.subject | Milk | nb_NO |
dc.subject | Produksjon | nb_NO |
dc.subject | Production | nb_NO |
dc.title | Økologisk mjølkeproduksjon uten kraftfôr | nb_NO |
dc.title.alternative | Organic dairy milk production with no concentrate supplementation | nb_NO |
dc.type | Research report | nb_NO |
dc.description.version | publishedVersion | nb_NO |
dc.subject.nsi | VDP::Husdyravl, oppdrett, forplantning: 912 | nb_NO |
dc.subject.nsi | VDP::Livestock breeding, rearing, production: 912 | nb_NO |
dc.source.pagenumber | 51 | nb_NO |
dc.source.volume | 4 | nb_NO |
dc.source.issue | 41 | nb_NO |
dc.identifier.cristin | 1574652 | |
dc.relation.project | NIBIO - Norsk institutt for bioøkonomi: Regionalt Forskningsf. Midt-Norge, Pr.tnr 259442 og 10377 | nb_NO |
cristin.ispublished | true | |
cristin.fulltext | original | |