dc.contributor.author | Johansen, Astrid | |
dc.contributor.author | Hjelkrem, Anne-Grete Roer | |
dc.date.accessioned | 2018-09-06T06:24:14Z | |
dc.date.available | 2018-09-06T06:24:14Z | |
dc.date.created | 2018-09-05T07:28:59Z | |
dc.date.issued | 2018-09 | |
dc.identifier.isbn | 978-82-17-02157-5 | |
dc.identifier.issn | 2464-1162 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11250/2561071 | |
dc.description.abstract | I dette studiet har vi ved hjelp av livsløpsanalyse (LCA) analysert miljøeffektane av å produsere norsk svinekjøtt. Utgangspunktet for analysa har vore eit fiktivt gardsbruk, plassert i Stange kommune, med kombinert svineproduksjon (både smågris-og slaktegrisproduksjon) og med kornproduksjon (bygg, vårkveite og havre) der gjødsla frå svinebesetninga blir utnytta. Som utgangspunkt analyserte vi eit tradisjonelt opplegg der grisane fekk kraftfôrblandingar tilpassa behovet som einaste fôr. Soya utgjorde 8% kraftfôrblandinga på råvektbasis. Vi analyserte svineproduksjonen under to ulike alternativ: a) At dei norske kornråvarene i kraftfôret var produsert på garden eller på ein tilsvarande gard, b) At dei norske kornråvarene i kraftfôret kom frå husdyrfrie gardar med mineralgjødsel som einaste gjødselslag. I tillegg analyserte vi på tilsvarande måte svineproduksjonen på garden i ein situajson der arealgrunnlaget blei utvida til også å omfatte eng, og der engavlinga blei brukt i ein bioraffineringsprosess til å produsere grassaft som proteinfôr til slaktegrisane i besetninga. Pressresten (pulp) blei selt som grovfôr til lokale storfeprodusentar. I tillegg til grassaft fekk slaktegrisane kraftfôr med redusert innhald av soya (6%) samanlikna med standardblandinga. Samla ga denne fôrrasjonen dekning av slaktegrisane sitt næringsbehov, slik at tilvekst og produksjonsresultat var det same i begge produksjonsopplegga..... | nb_NO |
dc.language.iso | nob | nb_NO |
dc.publisher | NIBIO | nb_NO |
dc.relation.ispartof | NIBIO Rapport | |
dc.relation.ispartofseries | NIBIO Rapport; | |
dc.subject | Klimagassutslipp | nb_NO |
dc.subject | Greenhous Gas Emissions | nb_NO |
dc.subject | Korn | nb_NO |
dc.subject | Grain | nb_NO |
dc.subject | Husdyrgjødsel | nb_NO |
dc.title | Livsløpsanalyser av norsk svinekjøttproduksjon med og utan heimeprodusert grassaft som fôr | nb_NO |
dc.title.alternative | Livsløpsanalyser av norsk svinekjøttproduksjon med og utan heimeprodusert grassaft som fôr | nb_NO |
dc.type | Research report | nb_NO |
dc.description.version | publishedVersion | nb_NO |
dc.subject.nsi | VDP::Husdyravl, oppdrett, forplantning: 912 | nb_NO |
dc.subject.nsi | VDP::Livestock breeding, rearing, production: 912 | nb_NO |
dc.source.pagenumber | 44 | nb_NO |
dc.source.volume | 4 | nb_NO |
dc.source.issue | 103 | nb_NO |
dc.identifier.cristin | 1606759 | |
dc.relation.project | NIBIO - Norsk institutt for bioøkonomi: 8576.422 / 10657 | nb_NO |
cristin.ispublished | true | |
cristin.fulltext | original | |