Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorSkar, Siv
dc.contributor.authorHykkerud, Anne Linn
dc.contributor.authorHelgesen, Hilde
dc.date.accessioned2019-07-10T10:35:59Z
dc.date.available2019-07-10T10:35:59Z
dc.date.created2019-07-05T13:43:44Z
dc.date.issued2019-07
dc.identifier.isbn978-82-17-02335-7
dc.identifier.issn2464-1162
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2604031
dc.description.abstractKuldetolerante grønnsaker er planter som har utviklet beskyttelse av vekstpunktet mot kulde og frost. Selv med noen frostnetter er, fortsetter disse plantene å vokse når temperatur og lys om dagen, tillater det. Det gir unike muligheter til å utvide grønnsakssesongen, og gi en «skuldersesong» fra sensommer til tidlig vinter. Egnede planter står ute på feltet gjennom vinteren, for å gi produksjon tidlig neste vår. Fordelene med produksjon av kuldetolerante grønnsaker, er innføring av en ny «skuldersesong», redusert næringstap fra jorda, lite utfordringer med skadedyr, gi et større mangfold innen nyhøstete vintergrønnsaker til forbruker, øke verdigrunnlaget for dyrkere og øke regionale muligheter for sysselsetting. Det er utført vekstforsøk på tre utvalgte steder i landet med ulike årsvariasjoner, med hensyn til daglengde og temperatur. Grønnsakssorter ble valgt ut etter evne til å tolerere kulde i tillegg til rask utviklingstid. Mange av disse grønnsakene har en stor utfordring med stokkrenning, men løsningen ble sen såing, fra slutten av juli til begynnelsen av august. Det blir tidligere lave temperaturer i Nord-Norge og og til dels på Østlandet, slik at den optimale vekstperioden er noe kortere enn på Sørlandet. Det ble testet om forkultivering inne av småplanter for utsetting på felt, kunne bidra til å gi større planter før høsting. I våre forsøk etablerte de direktesådde grønnsakene seg raskest og fikk størst avling. Grønnsakene fikk også en mildere og søtere smak om de ble høstet etter en liten kuldeperiode.nb_NO
dc.language.isonobnb_NO
dc.publisherNIBIOnb_NO
dc.relation.ispartofNIBIO Rapport
dc.relation.ispartofseriesNIBIO Rapport;5 (61) 2019
dc.subjectGrønnsakernb_NO
dc.subjectVegetablesnb_NO
dc.subjectSesongnb_NO
dc.subjectKlimanb_NO
dc.titleKuldetolerante grønnsaker kan bidra til landbruksproduksjon over hele landet og gi økt verdiskapning.nb_NO
dc.typeResearch reportnb_NO
dc.description.versionpublishedVersionnb_NO
dc.subject.nsiVDP::Planteforedling, hagebruk, plantevern, plantepatologi: 911nb_NO
dc.subject.nsiVDP::Plant breeding, horticulture, plant protection, plant pathology: 911nb_NO
dc.source.pagenumber44nb_NO
dc.source.volume5nb_NO
dc.source.issue61nb_NO
dc.identifier.cristin1710356
dc.relation.projectNIBIO - Norsk institutt for bioøkonomi: 10191nb_NO
cristin.unitcode7677,1,0,0
cristin.unitnameDivisjon for matproduksjon og samfunn
cristin.ispublishedtrue
cristin.fulltextoriginal


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel