• Evaluering av forslag til krav i gjødselvareforskriften for å redusere klimagassutslipp, ammoniakktap og nitrogenavrenning fra jordbruket 

      Bechmann, Marianne; Prestvik, Anne; Morken, John; Nesheim, Lars; Grønlund, Arne (NIBIO Rapport;2(133) 2016, Research report, 2017-01-25)
      Rapporten er skrevet på oppdrag for Miljødirektoratet og formålet er å vurdere effekten av endringer i gjødselvareforskriften og andre tiltak på utslipp av lystgass, metan og ammoniakk til luft og nitrogen til vann. ...
    • Fag- og yrkesopplæring i matindustrien 

      Prestvik, Anne; Helgesen, Hilde; Rålm, Per Christian (NIBIO Rapport;2(41) 2016, Research report, 2016-04-14)
      Denne rapporten er resultat av undersøkelser som er ment å være innspill til Utdanningsdirektoratets gjennomgang av tilbudsstrukturen i fag- og yrkesopplæringen. NIBIO fikk i oppdrag å undersøke nærmere kompetansebehovet ...
    • Flaskehalser og muligheter i verdikjeden for økologisk frukt, bær og grønnsaker 

      Milford, Anna Birgitte; Storstad, Oddveig; Kårstad, Signe; Pettersen, Ivar; Prestvik, Anne (NIBIO Rapport;2(36), Research report, 2016)
      I denne rapporten presenteres resultatene for et prosjekt som har sett på flaskehalser og muligheter for norskprodusert økologisk frukt, bær og grønnsaker gjennom hele verdikjeden fra produsent til forbruker. For å få mer ...
    • Integrert plantevern hos norske kornbønder. Resultater fra en spørreundersøkelse om holdninger til og bruk av integrert plantevern 

      Kvakkestad, Valborg; Prestvik, Anne (Research report, 2016)
      Denne rapporten presenterer resultatene fra en spørreundersøkelse om plantevern til norske kornprodusenter. De viktigste funna er at 1) norske kornprodusenter bruker flere ulke typer planteverntiltak. I tillegg til ...
    • Jordbærdyrking i tunnel- Produsentenes muligheter og utfordringer 

      Prestvik, Anne; Kårstad, Signe; Milford, Anna Birgitte (NIBIO-rapport;8(53) 2022, Research report, 2022-03)
      De siste tjue årene (1999-2020) har antall jordbærdyrkere i Norge gått ned med 77 prosent. Arealet som brukes til jordbærdyrking er i samme periode redusert med 25 prosent. Utviklingen viser også at andelen små dyrkere ...
    • Landbrukets kompetansebehov og utdanninger 

      Prestvik, Anne; Ystad, Eystein; Pettersen, Ivar; Helgesen, Hilde; Romsaas, Ingrid (NIBIO-rapport;6(171) 2020, Research report, 2020-12)
      Denne rapporten gjør en gjennomgang av kompetansebehovet i landbrukets verdikjeder, inkludert matindustrien. Det er også en oversikt og gjennomgang av utdanningstilbudene, fra videregående til universitet, som er rettet ...
    • Markedshager i Norge. Utfordringer og muligheter med småskala grønnsaksproduksjon for direktesalg 

      Milford, Anna Birgitte; Prestvik, Anne; Kårstad, Signe (NIBIO-rapport;7(153) 2021, Research report, 2021-09)
      Både i Norge og i mange andre industrialiserte land har det i de senere år vært økende omfang av markedshagedyrking, som, gitt en vid definisjon, kan beskrives som småskala grønnsaksdyrking for salg direkte til forbruker, ...
    • Matindustriens konjunkturundersøkelse 2016 

      Prestvik, Anne; Sørbye, Stine Evensen (NIBIO Rapport;69/2016, Research report, 2016-05-12)
      I årets konjunkturundersøkelse for matindustrien er et hovedinntrykk at mange foretak som deltok i undersøkelsen oppnådde gode resultater i 2015. Dette gjelder særlig store foretak og foretak i kjøttbransjen og sjokolade- ...
    • Produksjon og omsetning av økologisk frukt, bær og grønnsaker gjennom alternative salgskanaler 

      Milford, Anna Birgitte; Prestvik, Anne; Kårstad, Signe (NIBIO Rapport;5(95) 2019, Research report, 2019-09-02)
      Det meste av norsk økologisk frukt og grønt selges gjennom de store butikkjedene, men mange produsenter selger også gjennom såkalte alternative salgskanaler som andelslandbruk, Bondens Marked, spesialbutikker og restauranter. ...
    • Redusert matsvinn og endret kosthold – muligheter for beregning av effekt på klimagassutslipp fra jordbruket 

      Prestvik, Anne; Mittenzwei, Klaus; Elstad Stensgård, Aina (NIBIO-rapport;8(7) 2022, Research report, 2022-01)
      Denne rapporten presenterer datagrunnlag for matsvinn og kosthold og mulighetene for å beregne hvilken effekt redusert matsvinn og endret kosthold vil ha på klimagassutslipp fra det norske jordbruket. Redusert matsvinn og ...
    • Tiltak for å redusere ammoniakkutslepp frå jordbruket 

      Rivedal, Synnøve; Prestvik, Anne; Aune, Anders; Hansen, Sissel; Morken, John (NIBIO Rapport;5(160) 2019, Research report, 2019-12)
      Rapporten estimerer potensialet for ammoniakkreduksjon av tiltak knytt til husdyrgjødsel og mineralgjødsel, og dei samfunns- og privatøkonomiske kostnadane ved innføring av tiltaka. Reduksjon av lystgass- og metanutslepp ...
    • Urbant landbruk i Osloregionen. Et første datagrunnlag 

      Hanserud, Ola Stedje; Prestvik, Anne (NIBIO-rapport;7(152) 2021, Research report, 2021-08)
      Med dette prosjektet har vi gjort en første innsamling av data på ressursbruk og produksjon av mat i urbant landbruk i Osloregionen, mer spesifikt dyrking i pallekarmer, parsellhager, tak- og besøkshager og andelslandbruk. ...
    • Verdikjeder for biokull i Norge 

      Prestvik, Anne; Lilleby, Stine (NIBIO-rapport;7(138) 2021, Research report, 2021-07)
      Det er økende interesse for biokull i Norge og denne rapporten er basert på intervju med aktører som enten er i gang med eller skal begynne med biokullproduksjon eller produkter med biokull. Rapporten legger fram informantenes ...