Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorBardalen, Arne
dc.contributor.authorPettersen, Ivar
dc.contributor.authorDombu, Siri Voll
dc.contributor.authorRosnes, Orvika
dc.contributor.authorMittenzwei, Klaus
dc.contributor.authorSkulstad, Andreas
dc.date.accessioned2022-08-24T11:44:06Z
dc.date.available2022-08-24T11:44:06Z
dc.date.created2022-08-24T12:39:58Z
dc.date.issued2022-08
dc.identifier.isbn978-82-17-03128-4
dc.identifier.issn2464-1162
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3013268
dc.description.abstractNIBIO RAPPORT 8 (110) 7 Sammendrag Klimaendringene ventes å føre til høyere temperaturer, endringer i nedbørsmengder og -fordeling, stigende havnivå og hyppigere ekstremværhendelser. Globale matsystemer vil bli utsatt for klimarelaterte påkjenninger i form av reduserte og mindre stabile avlinger, svakere og mer usikker produktivitetsutvikling og økt forekomst av planteskadegjørere og husdyrsykdommer. Dermed truer klimaendringene en sentral samfunnsfunksjon også for Norge. Effektene er usikre, og når de vil inntreffe er også usikkert. Vi vurderer at store svingninger i global matvareproduksjon kan utfordre matsikkerheten for deler av den norske befolkningen, og i ekstreme tilfeller kreve rasjonering av knappe matressurser. Sviktende matsikkerhet dreier seg ikke bare om mangel på mat, men omfatter også svikt i matens kvalitet som kan ha negative konsekvenser for ernæring, helse og velvære. Risikoen, både muligheter for tap og ekstra gevinster på primærleddene, vil øke. Til tross for at vi har et matsystem med stor tilpasningsevne til fluktuasjoner i internasjonale forhold og nasjonale avlinger, må vi forvente at forbrukernes tillit til matsystem og matpolitikk blir satt på alvorlige prøver. Dette begrunner aktiv, forebyggende klimatilpasning og andre tiltak for å styrke matsystemenes motstandskraft.en_US
dc.language.isonoben_US
dc.publisherNIBIOen_US
dc.relation.ispartofNIBIO Rapport
dc.relation.ispartofseriesNIBIO Rapport;8(110) 2022
dc.subjectKlimarisikoen_US
dc.subjectverdikjederen_US
dc.subjectmatsystemen_US
dc.titleKlimaendring utfordrer det norske matsystemet. Kunnskapsgrunnlag for vurdering av klimarisiko i verdikjeder med matsystemet som caseen_US
dc.title.alternativeKlimaendring utfordrer det norske matsystemet. Kunnskapsgrunnlag for vurdering av klimarisiko i verdikjeder med matsystemet som caseen_US
dc.typeResearch reporten_US
dc.description.versionpublishedVersionen_US
dc.source.pagenumber178en_US
dc.source.volume8en_US
dc.source.issue110en_US
dc.identifier.cristin2045612
cristin.ispublishedtrue
cristin.fulltextoriginal


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel