Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorHelgesen, Hilde
dc.contributor.authorDaugstad, Kristin
dc.contributor.authorThomsen, Mette Goul
dc.date.accessioned2024-01-08T13:38:12Z
dc.date.available2024-01-08T13:38:12Z
dc.date.created2024-01-04T12:26:54Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.isbn978-82-17-03424-7
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3110405
dc.description.abstractDenne rapporten omhandler sanking, kultivering, høsting og bruk av ville spiselige vekster i fjellandbruket og presenterer resultater fra intervjuer med næringsaktører, fra et webinar og fra en litteraturstudie om bærekraftig høsting og dyrking av ville spiselige vekster. Målet med arbeidet er å bidra med et kunnskapsgrunnlag som kan tilrettelegge for næringsutvikling i fjellandbruket gjennom bærekraftig utnyttelse av ville spiselige planteressurser. Resultatene viser at sanking, dyrking og bruk kan bidra til lokal næringsutvikling, men at det finnes en del forhold som kan begrense mulighetsrommet. Noen av disse er: (i) høye krav til kunnskap om plantene og voksemåte, om det lokale natur- og ressursgrunnlaget og bærekraftig høsting og om hvordan ivareta ferskhet og kvalitet på råvaren, (ii) det kan være vanskelig å oppnå lønnsomhet fordi utsalgsprisen ofte ikke dekker kostnadene til tidkrevende plukking, emballasje og transport, og til å skaffe nye kunder og holde på etablerte, (iii) dårlig tilpassede, få og/eller kostbare løsninger for distribusjon, transport og markedsadgang, kan gjøre det vanskelig å omsette ville vekster og ivareta kvalitet og ferskhet og (iv) enkelte typer lovverk, f.eks. det såkalte «Ny mat» (Novel Food) regelverket som kun tillater salg av viltvoksende planter hvis det kan dokumenteres at de har vært i bruk før 1997, kan føre til at mange viltvoksende vekster ikke kan omsettes innenfor de kravene som settes.
dc.description.abstractSanking, kultivering, høsting og bruk av ville spiselige vekster i fjellandbruket i Innlandet fylke, Oslo og Viken, Trøndelag, Vestfold og Telemark.
dc.language.isonob
dc.publisherNIBIO
dc.relation.ispartofNIBIO Rapport
dc.relation.ispartofseriesNIBIO Rapport
dc.titleSanking, kultivering, høsting og bruk av ville spiselige vekster i fjellandbruket i Innlandet fylke, Oslo og Viken, Trøndelag, Vestfold og Telemark.
dc.title.alternativeSanking, kultivering, høsting og bruk av ville spiselige vekster i fjellandbruket i Innlandet fylke, Oslo og Viken, Trøndelag, Vestfold og Telemark.
dc.typeResearch report
dc.description.versionpublishedVersion
dc.source.pagenumber122
dc.source.volume9
dc.source.issue167
dc.identifier.cristin2220568
cristin.ispublishedtrue
cristin.fulltextoriginal


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel