• Økologisk mjølkeproduksjon uten kraftfôr 

      Adler, Steffen Andreas; Ebbesvik, Martha; Hansen, Sissel; Granås, Rune; Lindås, Anitra; Steinshamn, Håvard (NIBIO RAPPORT;4(41) 2018, Research report, 2018-03-21)
      Det er økende interesse hos forbrukere for mjølk og mjølkeprodukt som er produsert uten bruk av kraftfôr med bare beite og konservert gras i fôrrasjonen. Rørosmeieriet AS, som foredler økologisk produsert mjølk, er interessert ...
    • Økologisk produksjon av høstraps 

      Frøseth, Randi Berland; Abrahamsen, Unni; Adler, Steffen Andreas; Evju, Ingvild; Grieu, Chloé; Rostad, Bjørn Inge; Waalen, Wendy (Journal article, 2024)
      Rapsfrø er etterspurt råvare til proteinfôr og olje til mat. Høstraps egner seg godt i vekstskifte med korn og åkervekster, men trenger lang veksttid. Eng som forgrøde gir størst mulighet for tidlig etablering. Med sine ...
    • Økologisk sauehald - kort innføring 

      Ebbesvik, Martha; Grøva, Lise; Strøm, Turid (Bioforsk FOKUS, Research report, 2012)
    • Økologisk sauekjøttproduksjon i Troms og Finnmark – Statusrapport 2005 

      Røthe, Gunnlaug (Bioforsk rapport;1(55) 2006, Research report, 2006-06-01)
      Prosjektet er et samarbeidsprosjekt mellom forsøksringene i Troms og Finnmark og Bioforsk Nord Holt. I 2005, som er andre prosjektår, gikk det mye tid til gårdsbesøk og vurderinger av muligheter og begrensinger for omlegging ...
    • Økologisk selvrekrutterende storfekjøttproduksjon − kort innføring 

      Strøm, Turid; Ringdal, Grethe; Nafstad, Ola; Stokke, Tore; Svendsen, Asgeir (Bioforsk FOKUS;7(5) 2012, Book, 2012)
      I økologisk landbruk er det et mål at drifta skal basere seg mest mulig på gårdens egne, lokale og fornybare ressurser. Fôret dyrkes uten lettløselig kunstgjødsel og kjemiske sprøytemidler. I husdyrholdet skal det legges ...
    • Økologisk tilstand i kalkete bekker og innsjøer i Romeriksåsene 1989–2014 

      Heier, Lise; Pettersen, Ruben Alexander (Research report, 2018)
    • Økologisk veksthusproduksjon i bakken 

      Ukjent forfatter (NIBIO-rapport;8(32) 2022, Research report, 2022-03)
      Nytt regelverk for økologisk landbruk blir fra 2022 gjeldende i Norge via EØS-avtalen. Da blir det forbud mot å dyrke økologiske grønnsaker i avgrensa medium, med mindre plantene selges i potte til forbruker. Uavgrensa ...
    • Økologiske dyrkingsmedia til veksthuskulturer. 

      Verheul, Michel; Hanslin, Hans Martin (Bioforsk TEMA;, Research report, 2014)
      Veksthuskulturer stiller høye krav til dyrkingsmedier med hensyn til næring, struktur og stabilitet. Utvalget av godkjente økologiske dyrkingsmedia for norsk veksthusproduksjon er begrenset og har variabel kvalitet. ...
    • Økologiske effekter av skogbrann 

      Joner, Erik; Kjønaas, O. Janne (Glimt fra skogforskningen;7-2004, Others, 2004)
    • Økologiske egenskaper for noen utvalgte introduserte bartreslag i Norge 

      Øyen, Bernt-Håvard; Andersen, Heidi Lie; Myking, Tor; Nygaard, Per Holm; Stabbetorp, Odd Egil (Viten fra Skog og landskap;01/09, Research report, 2009-03)
      Økologisk kunnskap for et utvalg av introduserte bartrær er sammenstilt som et grunnlag for senere risikovurderinger. Bartreslagene har blitt plassert inn i såkalte profilskjema for å kunne vurdere hvorvidt deres egenskaper ...
    • Økologiske epler – sunt og godt! 

      Serikstad, Grete Lene (Bioforsk TEMA;2(6) 2007, Research report, 2007)
      Økologiske epler dyrkes uten bruk av lettløselig kunstgjødsel og kjemisk-syntetiske sprøytemidler. Slike epler har et høyt innhold av vitaminer og antioksidanter. Epler med Ømerke er ikke vokset. Mange mener at de smaker ...
    • Økologiske konsekvenser av hogstavfall til bioenergi 

      Hanssen, Kjersti Holt; Clarke, Nicholas (Glimt fra Skog og landskap;03/09, Research report, 2009)
      Regjeringen har som mål å øke bruken av bioenergi med 14 TWh innen 2020, altså omtrent en dobling av dagens nivå. Hogstavfall er en viktig ressurs for å nå dette målet. Men et intensivt uttak av hogstavfall kan påvirke ...
    • Økologiske korridorer i landskapsplanlegging ‒ et godt forvaltningstiltak for biologisk mangfold? 

      Rolstad, Jørund (NIBIO Rapport, Research report, 2023)
      Fragmentering, kontinuitet, konnektivitet og korridorer er begreper som lenge har vært sentrale innenfor landskapsøkologisk teori. Kritiske røster innen fagmiljøet har imidlertid stilt spørsmål omkring de økologiske effektene ...
    • Økologiske produkter – spørsmål og svar 

      Serikstad, Grete Lene (Bioforsk TEMA;2(11) 2007, Research report, 2007)
      Her finner du svar på vanlige spørsmål som kundene stiller om økologiske produkter. Hva er økologisk landbruk? Hvorfor merpris? Er økologisk mat sunnere og mer miljøvennlig? Kan vi stole på kontrollen av slike produkter?
    • Økonomi i byggdyrking ved ulike gjødslingsstrategier og gjødselpriser 

      Berger, Marius; Kristoffersen, Annbjørg Øverli; Haukås, Torbjørn (Journal article, 2022)
      Effekten av vårgjødsling og delt gjødsling på avling og kvalitet av bygg, og økonomien ved ulike gjødslingsstrategier, er dokumentert i denne artikkelen. Kostnadene forbundet med gjødsling påvirkes i stor grad av prisen ...
    • Økonomi i epledyrking i Vest. Resultat frå forprosjekt 

      Milford, Anna Birgitte (Research report, 2016)
      Det er langt større etterspurnad enn tilbod av norskproduserte eple. Ein metode for å auke produksjonen, er å skaffe kunnskap som kan gi betre grunnlag for økonomisk rådgjeving av epleprodusenter. Det er også viktig å betra ...
    • Økonomi i økologisk fruktdyrking 

      Haukås, Torbjørn; Romsaas, Ingrid (NIBIO Rapport;6(86) 2020, Research report, 2020-06)
      I dette prosjektet i oppdrag frå Landbruksdirektorat er det gjort registreringar på økologiske eple- og plommefelt med tanke på å vurdere økonomi i økologisk fruktproduksjon. Det er føreteke avlingsregistreringar, ...
    • Økonomi i økologisk og konvensjonell eple- og plommedyrking 

      Haukås, Torbjørn; Romsaas, Ingrid (NIBIO Rapport;3(77) 2017, Research report, 2017-06-14)
      Det er stor etterspørsel etter norskprodusert økologisk frukt, men det er få produsentar som dyrkar økologiske eple og plommer i Noreg. Førebels har det vore usikkert med tanke på økonomien i produksjonen, og Føregangsfylket ...
    • Økonomi i økologisk potetdyrking 

      Friis Pedersen, Susanne; Ebbesvik, Martha; Bysveen, Kari; Grøtta, Maud (Bioforsk TEMA;8(14) 2013, Research report, 2013)
      Agronomi, investeringsnivå og omsetningsform er de faktorene som mest påvirker økonomien i økologisk potetdyrking. Agronomiske tiltak som bedrer økonomien spenner vidt. I dette temaarket er det tatt med litt om arealets ...
    • Økonomi og arbeidsforbruk i produksjon av slaktekylling 

      Holien, Svein Olav (NILF Notat;2009-18, Research report, 2009-12)
      Produksjon av slaktekylling har økt sterkt de senere årene. For mange bønder har det som før var en tilleggsproduksjon til andre jordbruksproduksjoner, fått stadig større betydning. Forbruket av slaktekylling har økt sterkt, ...