• Økologisk kornproduksjon: Soppsykdommer og skadedyr 

      Frøseth, Randi Berland (Bioforsk TEMA;1(40) 2006, Research report, 2006)
      Frisk såvare og et allsidig vekstskifte er de to viktigste tiltakene for å redusere skade av soppsykdommer og skadedyr ved økologisk korndyrking. God pløying vil ha stor betydning for kontroll av sykdommer når vekstskiftet ...
    • Økologisk kornproduksjon: Vekstskifte 

      Frøseth, Randi Berland (Bioforsk TEMA;1(39) 2006, Research report, 2006)
      På bruk med lite eller ingen husdyr er vektskifte enda viktigare for næringsstofforsyning, jordstruktur og plantevern enn på bruk med husdyr. Vekstskifte er å skifte vekstslag på same jordteig, og i streng forstand er det ...
    • Økologisk kornproduksjon: Økonomi 

      Frøseth, Randi Berland (Bioforsk TEMA;1(37) 2006, Research report, 2006)
      Økonomien i økologisk korndyrking er med dagens betingelser god selv om avlingene kan gå ned med 40-50 % sammenlignet med konvensjonell dyrking. Nøkkelen til suksess er god jordkultur og et gjennomtenkt vekstskifte som ...
    • Økologisk landbruk og matvaresikkerhet 

      Koesling, Matthias; Holten, Jon Magne; Serikstad, Grete Lene (Bioforsk TEMA;2(14) 2007, Research report, 2007)
      Nesten en femdel av verdens befolkning er konstant underernærte. De viktigste begrensningene for matsikkerhet skyldes sosiale, politiske og økonomiske forhold. Økologisk landbruk kan øke matsikkerheten i utviklingsland ...
    • ØKOLOGISK LANDBRUK Produksjon og bruk av eget såkorn 

      Frøseth, Randi Berland; Løes, Anne-Kristin; Silja Valand; Guro Brodal (NIBIO-pop;8(17) 2022, Journal article, 2022-05)
      Godt såkorn er en forutsetning for en vellykket kornproduksjon. Såkorn bør ha høy spireevne, være friskt, og ha minst mulig innblanding av annet frø. Rensing og kvalitetstesting er viktig for å oppnå dette, men grunnlaget ...
    • Økologisk landskapsplan for Østmarka (og Sørmarka) - en faglig vurdering 

      Rolstad, Jørund (Oppdragsrapport fra Skog og landskap;03/2007, Research report, 2007)
    • Økologisk mat i offentlig sektor 

      Knutsen, Heidi; Lyng, Ane Margrethe; Nymoen, Charlotte; Spissøy, Arild; Svennerud, Mads (NILF Notat;2007-4, Research report, 2007-02)
      I 2005 var 3,5 % av jordbruksarealene økologiske, og det var registrert 2 496 godkjente, økologiske produsenter i Norge. Andelen økologisk produksjon varierer mellom ulike landsdeler og produksjoner. Produksjonen av økologisk ...
    • Økologisk mjølkeproduksjon uten kraftfôr 

      Adler, Steffen Andreas; Ebbesvik, Martha; Hansen, Sissel; Granås, Rune; Lindås, Anitra; Steinshamn, Håvard (NIBIO RAPPORT;4(41) 2018, Research report, 2018-03-21)
      Det er økende interesse hos forbrukere for mjølk og mjølkeprodukt som er produsert uten bruk av kraftfôr med bare beite og konservert gras i fôrrasjonen. Rørosmeieriet AS, som foredler økologisk produsert mjølk, er interessert ...
    • Økologisk produksjon av høstraps 

      Frøseth, Randi Berland; Abrahamsen, Unni; Adler, Steffen Andreas; Evju, Ingvild; Grieu, Chloé; Rostad, Bjørn Inge; Waalen, Wendy (Journal article, 2024)
      Rapsfrø er etterspurt råvare til proteinfôr og olje til mat. Høstraps egner seg godt i vekstskifte med korn og åkervekster, men trenger lang veksttid. Eng som forgrøde gir størst mulighet for tidlig etablering. Med sine ...
    • Økologisk sauehald - kort innføring 

      Ebbesvik, Martha; Grøva, Lise; Strøm, Turid (Bioforsk FOKUS, Research report, 2012)
    • Økologisk tilstand i kalkete bekker og innsjøer i Romeriksåsene 1989–2014 

      Heier, Lise; Pettersen, Ruben Alexander (Research report, 2018)
    • Økologisk veksthusproduksjon i bakken 

      Ukjent forfatter (NIBIO-rapport;8(32) 2022, Research report, 2022-03)
      Nytt regelverk for økologisk landbruk blir fra 2022 gjeldende i Norge via EØS-avtalen. Da blir det forbud mot å dyrke økologiske grønnsaker i avgrensa medium, med mindre plantene selges i potte til forbruker. Uavgrensa ...
    • Økologiske effekter av skogbrann 

      Joner, Erik; Kjønaas, O. Janne (Glimt fra skogforskningen;7-2004, Others, 2004)
    • Økologiske egenskaper for noen utvalgte introduserte bartreslag i Norge 

      Øyen, Bernt-Håvard; Andersen, Heidi Lie; Myking, Tor; Nygaard, Per Holm; Stabbetorp, Odd Egil (Viten fra Skog og landskap;01/09, Research report, 2009-03)
      Økologisk kunnskap for et utvalg av introduserte bartrær er sammenstilt som et grunnlag for senere risikovurderinger. Bartreslagene har blitt plassert inn i såkalte profilskjema for å kunne vurdere hvorvidt deres egenskaper ...
    • Økologiske konsekvenser av hogstavfall til bioenergi 

      Hanssen, Kjersti Holt; Clarke, Nicholas (Glimt fra Skog og landskap;03/09, Research report, 2009)
      Regjeringen har som mål å øke bruken av bioenergi med 14 TWh innen 2020, altså omtrent en dobling av dagens nivå. Hogstavfall er en viktig ressurs for å nå dette målet. Men et intensivt uttak av hogstavfall kan påvirke ...
    • Økologiske korridorer i landskapsplanlegging ‒ et godt forvaltningstiltak for biologisk mangfold? 

      Rolstad, Jørund (NIBIO Rapport, Research report, 2023)
      Fragmentering, kontinuitet, konnektivitet og korridorer er begreper som lenge har vært sentrale innenfor landskapsøkologisk teori. Kritiske røster innen fagmiljøet har imidlertid stilt spørsmål omkring de økologiske effektene ...
    • Økonomi i byggdyrking ved ulike gjødslingsstrategier og gjødselpriser 

      Berger, Marius; Kristoffersen, Annbjørg Øverli; Haukås, Torbjørn (Journal article, 2022)
      Effekten av vårgjødsling og delt gjødsling på avling og kvalitet av bygg, og økonomien ved ulike gjødslingsstrategier, er dokumentert i denne artikkelen. Kostnadene forbundet med gjødsling påvirkes i stor grad av prisen ...
    • Økonomi i økologisk fruktdyrking 

      Haukås, Torbjørn; Romsaas, Ingrid (NIBIO Rapport;6(86) 2020, Research report, 2020-06)
      I dette prosjektet i oppdrag frå Landbruksdirektorat er det gjort registreringar på økologiske eple- og plommefelt med tanke på å vurdere økonomi i økologisk fruktproduksjon. Det er føreteke avlingsregistreringar, ...
    • Økonomi og arbeidsforbruk i produksjon av slaktekylling 

      Holien, Svein Olav (NILF Notat;2009-18, Research report, 2009-12)
      Produksjon av slaktekylling har økt sterkt de senere årene. For mange bønder har det som før var en tilleggsproduksjon til andre jordbruksproduksjoner, fått stadig større betydning. Forbruket av slaktekylling har økt sterkt, ...
    • Økonomien for samdrifter i melkeproduksjon 

      Holien, Svein Olav (NILF Notat;2001-14, Research report, 2001-03)
      Antall bruk som driver samdrift i melkeproduksjon, har økt betydelig i den siste 5-årsperioden. Fra 146 samdrifter i 1996 har antallet nå passert 600. Økonomien for samdrifter ble behandlet i flere undersøkelser på ...