• Effekter av kjemiske sprøytemidler 

      Koesling, Matthias; Serikstad, Grete Lene (Bioforsk TEMA;2(13) 2007, Research report, 2007)
      Mattilsynet analyserer matvarer for rester av kjemisk-syntetiske sprøytemidler, og finner årlig flere prøver med rester over og under grenseverdiene. I tillegg til ønsket effekt av midlene på ulike skadegjørere kan også ...
    • Egg og kyllingkjøtt på økologisk vis 

      Koesling, Matthias; Grøva, Lise; Serikstad, Grete Lene (Bioforsk TEMA;2(9) 2007, Others, 2007)
      Det er ikke mulig å se forskjell på økologiske og konvensjonelle egg. Likevel er det stor forskjell på hvordan hønene som har lagt eggene har hatt det. Økologisk fjørfe holdes ikke i bur og har tilgang på uteareal. De kan ...
    • Plantevern i vanlig og økologisk landbruk 

      Koesling, Matthias; Serikstad, Grete Lene (Bioforsk TEMA;2(12) 2007, Research report, 2007)
      I konvensjonelt landbruk brukes kjemisk-syntetiske sprøytemidler mot ugras, sopp og insekter og for å regulere veksten. I økologisk drift er forebyggende tiltak viktig og kjemisk-syntetiske sprøytemidler brukes ikke.
    • Plantevern i økologisk dyrking av frilandsgrønnsaker 

      Serikstad, Grete Lene; Bysveen, Kari (Bioforsk TEMA;, Research report, 2014)
      Økologisk landbruk er et landbruk uten bruk av kunstgjødsel og kjemisk-syntetiske plantevernmidler. For å lykkes med økologisk drift må man imidlertid gjøre mye mer enn å kutte ut bruk av slike innsatsmidler. Det er helt ...
    • Tiltak mot skadegjørere i økologisk gulrotproduksjon 

      Serikstad, Grete Lene; Bysveen, Kari; Holz, Thomas (Bioforsk TEMA;, Research report, 2014)
      Gulrot konkurrerer dårlig mot ugras første halvdel av sesongen og god avling og kvalitet krever at dyrkeren er på rett sted til rett tid med ulike tiltak. Forebyggende tiltak som vekstskifte og god jordkultur er viktig for ...
    • Tiltak mot skadegjørere i økologisk produksjon av kålvekster 

      Serikstad, Grete Lene; Bysveen, Kari; Holz, Thomas (Bioforsk TEMA;, Research report, 2014)
      Mange skadegjørere kan ødelegge kvalitet og avling av kålvekster. Skadeomfanget av de ulike skadegjørerne varierer mellom de ulike kålvekstene, ut fra hva som er matnyttig del av planten og lengden på vekstperioden. Økologisk ...
    • Tiltak mot skadegjørere i økologisk produksjon av løkvekster 

      Serikstad, Grete Lene; Holz, Thomas; Bysveen, Kari (Bioforsk TEMA;, Research report, 2014)
      Ulike skadegjørere kan ødelegge kvalitet og avling for løkvekster. Økologisk dyrking av slike vekster krever kunnskap om skadegjørerne og bruk av forebyggende tiltak for å redusere skadeomfanget av disse. Et gjennomtenkt ...
    • Tiltak mot skadegjørere i økologisk produksjon av salat 

      Serikstad, Grete Lene; Holz, Thomas; Bysveen, Kari (Bioforsk TEMA;, Research report, 2014)
      Ulike skadegjørere kan ødelegge kvalitet og avling for ulike salattyper. Økologisk dyrking av slike vekster krever kunnskap om skadegjørerne og bruk av forebyggende tiltak. Et godt vekstskifte, god jordkultur og dyrking ...
    • Vestlandsjordbruket - tilpasning til klima og landbruk i endring 

      Serikstad, Grete Lene; Jørgensrud, Årolilja S. (Bioforsk TEMA;, Research report, 2014)
      Rasjonaliseringsprosesser i landbruket påvirker bøndenes sårbarhet og evne til å tilpasse seg klimaendringer i dag og i fremtiden. Landbruket i Rauma kommune ble brukt som eksempel i en analyse av forholdet mellom ...
    • Økologisk gulrot – sprø vitaminbombe! 

      Serikstad, Grete Lene (Bioforsk TEMA;2(7) 2007, Research report, 2007)
      Økologiske gulrøtter dyrkes uten lettløselig kunstgjødsel og kjemisk-syntetiske sprøytemidler. De gjødsles med kompost, husdyrgjødsel og grønngjødsel. Forebyggende tiltak og fiberduk over plantene brukes for å unngå skade ...
    • Økologisk korn 

      Koesling, Matthias; Serikstad, Grete Lene (Bioforsk TEMA;2(10) 2007, Research report, 2007)
      Ønsker en å unngå faren for rester av stråforkortere og kjemisk-syntetiske sprøytemidler i korn, brød og andre kornprodukt er bruk av økologiske produkter den beste garantien siden slike midler ikke brukes i økologisk ...
    • Økologisk landbruk og biologisk mangfold 

      Serikstad, Grete Lene (Bioforsk TEMA;2(17) 2007, Research report, 2007)
      Bruk og utforming av jordbrukslandskapet påvirker det biologiske mangfoldet. Driftsformen har betydning for planter, dyr og fugler, både direkte og indirekte. Bruk av kjemisk-syntetiske sprøytemidler og lettløselig ...
    • Økologisk landbruk og matvaresikkerhet 

      Koesling, Matthias; Holten, Jon Magne; Serikstad, Grete Lene (Bioforsk TEMA;2(14) 2007, Research report, 2007)
      Nesten en femdel av verdens befolkning er konstant underernærte. De viktigste begrensningene for matsikkerhet skyldes sosiale, politiske og økonomiske forhold. Økologisk landbruk kan øke matsikkerheten i utviklingsland ...
    • Økologisk mat – bra for klimaet 

      Serikstad, Grete Lene (Bioforsk TEMA;2(15) 2007, Research report, 2007)
      Bruk av økologisk mat begrunnes ofte med argumenter om bedre helse og miljø. I økologisk matproduksjon bidrar lavere energiforbruk, oppbygging av organisk materiale i jord og ingen bruk av kunstgjødsel og kjemisk-syntetiske ...
    • Økologisk matproduksjon – energiforbruk 

      Serikstad, Grete Lene (Bioforsk TEMA;2(16) 2007, Research report, 2007)
      Energibruk bør inngå i vurdering av landbrukets miljøprofil. Minst mulig bruk av fossile energikilder er et mål i økologisk landbruk. Undersøkelser viser lavere energiforbruk i økologisk drift sammenlignet med konvensjonelt ...
    • Økologisk melk og meieriprodukter 

      Serikstad, Grete Lene (Bioforsk TEMA;2(8) 2007, Research report, 2007)
      Økologisk melk, rømme, ost og smør kommer fra kyr på økologiske gårder. Melka hentes og håndteres atskilt fra vanlig melk på meieriet, og emballasjen merkes med Ø-merket for at du som forbruker skal finne produktene i butikken.
    • Økologiske epler – sunt og godt! 

      Serikstad, Grete Lene (Bioforsk TEMA;2(6) 2007, Research report, 2007)
      Økologiske epler dyrkes uten bruk av lettløselig kunstgjødsel og kjemisk-syntetiske sprøytemidler. Slike epler har et høyt innhold av vitaminer og antioksidanter. Epler med Ømerke er ikke vokset. Mange mener at de smaker ...
    • Økologiske produkter – spørsmål og svar 

      Serikstad, Grete Lene (Bioforsk TEMA;2(11) 2007, Research report, 2007)
      Her finner du svar på vanlige spørsmål som kundene stiller om økologiske produkter. Hva er økologisk landbruk? Hvorfor merpris? Er økologisk mat sunnere og mer miljøvennlig? Kan vi stole på kontrollen av slike produkter?