Show simple item record

dc.contributor.editorNordlund, Anders
dc.date.accessioned2018-01-23T11:08:17Z
dc.date.available2018-01-23T11:08:17Z
dc.date.created2018-01-10T15:57:34Z
dc.date.issued2009-04
dc.identifier.isbn978-82-7077-744-0
dc.identifier.issn1502-1491
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2479001
dc.description.abstractNorsk matindustri er en sentral aktør i den norske matkjeden og en stor bidragsyter til verdiskaping i norsk industri. Norsk matindustri er Norges nest største industribransje etter verkstedindustrien og står for 19 prosent av industriens totale produksjonsverdi, 18 prosent av industrisysselsettingen og nesten 15 prosent av alle industribedrifter. Den samlede forbruksutgiften til mat- og drikkevarer i norske husholdninger var i 2008 på 208,6 mrd. kroner, og samlet bruker en gjennomsnittshusholdning ca. 11,3 prosent av den totale forbruksutgiften på mat- og alkoholfrie drikkevarer. Totalt produserte de 48 500 sysselsatte i denne industrien mat- og drikkevarer for ca. 160 mrd. kroner i 2008, og mens sysselsettingen gikk opp 1,2 prosent siste året gikk produksjonsverdien opp med 5,2 prosent. Generelt sett, er bruttoinvesteringene i matindustrien noe lavere enn i øvrig industri, og investeringene utgjorde i 2008 ca. 3,9 mrd. kroner og det er en nedgang på 6,5 prosent fra året før. Om lag 16 prosent av norsk industris verdiskaping (målt som bruttoprodukt) kommer fra norsk matindustri, og i 2008 utgjorde verdiskapingen 35,2 mrd. kroner. Verdiskapingen og arbeidskraftsproduktiviteten i matindustrien viser imidlertid noe svakere utvikling enn i øvrig industri de senere årene. Utviklingen i driftsmargin for matindustrien er betydelig svakere enn for øvrig industri, og i 2007 gikk driftsmarginen ned 0,4 prosentpoeng (til 3,7 %), mens den for industrien totalt gikk opp med 1,5 prosentpoeng (til 7,6 %). Norsk matindustri er en variert industri med alt fra store børsnoterte foretak og samvirkeselskaper med mange tusen ansatte, til enkeltpersonsforetak med produksjon hjemme på gården. Totalt var det i overnkant av 1 400 bedrifter i norsk matindustri i 2008. Matindustribedriftene er generelt sett større enn bedrifter i industrien for øvrig, og sysselsetter i gjennomsnitt 34 personer per bedrift mot 27 i industrien totalt. Bedriftene er spredt rundt om i hele landet, der strukturen bl.a. er et resultat av de distriktspolitiske målene som ligger i norsk landbrukspolitikk. [...]nb_NO
dc.language.isonobnb_NO
dc.publisherNorsk institutt for landbruksøkonomisk forskningnb_NO
dc.relation.ispartofMat og industri
dc.relation.ispartofseriesMat og industri;2009
dc.subjectRammebetingelsernb_NO
dc.subjectFrameworknb_NO
dc.subjectProduksjonnb_NO
dc.subjectProductionnb_NO
dc.subjectOmsetningnb_NO
dc.subjectTurnovernb_NO
dc.subjectMatindustrinb_NO
dc.subjectFood industrynb_NO
dc.titleMat og industri 2009. Status og utvikling i norsk matindustrinb_NO
dc.typeResearch reportnb_NO
dc.description.versionpublishedVersionnb_NO
dc.subject.nsiVDP::Samfunnsøkonomi: 212nb_NO
dc.subject.nsiVDP::Economics: 212nb_NO
dc.source.pagenumber139nb_NO
dc.source.issue2009nb_NO
dc.identifier.cristin1540127
dc.relation.projectNorsk institutt for landbruksøkonomisk forskning: F049nb_NO
cristin.ispublishedtrue
cristin.fulltextoriginal


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record