Økonomien i grasbasert melk- og kjøttproduksjon i Nord-Norge
Research report
Published version
![Thumbnail](/nibio-xmlui/bitstream/handle/11250/2630912/NIBIO_RAPPORT_2019_5_140.pdf.jpg?sequence=5&isAllowed=y)
View/ Open
Date
2019-11Metadata
Show full item recordCollections
- Divisjon for kart og statistikk [564]
- NIBIO RAPPORT [1498]
- Publikasjoner fra CRIStin - NIBIO [4575]
Abstract
Interessen for melk og kjøtt produsert på grovfôr, uten bruk av kraftfôr, er økende både nasjonalt og internasjonalt. Denne rapporten tar for seg mulighetene for grasbasert melk- og kjøttproduksjon i Nord-Norge, og fokuserer hovedsakelig på de økonomiske konsekvensene for bønder i Nord-Norge som legger om fra tradisjonell til grasbasert drift. Rapporten omfatter de viktigste produksjonene i det nordnorske landbruket, altså produksjon av melk og kjøtt på storfe og småfe (geit og sau). De økonomiske beregningene er i hovedsak basert på data fra driftsgranskingene i jordbruket, samt tidligere forskning og analyser gjennomført av NIBIO. Nord-Norge er en landsdel med svært gode utmarksbeiteressurser som kan utnyttes i større grad enn det gjøres i dag. Samtidig preges landsdelen av forholdsvis korte somre og tilsvarende lang innefôringsperiode, og store variasjoner i beitekvalitet. Økt tilgang til vinterfôr vil derfor være en knapphetsfaktor ved omlegging til grasbasert produksjon.