• Livsløpsanalyse (LCA) av dyrking av erter og åkerbønner i Norge 

      Korsæth, Audun; Roer, Anne-Grete (NIBIO Rapport;2(117) 2016, Research report, 2016-11-03)
      I dette studiet analyserte vi miljøeffekter av å produsere erter og åkerbønner i et korndominert vekstskifte på en gård ved Oslofjorden ved hjelp av livsløpsanalyse (LCA). Miljøeffekter av høsthvetedyrking (samme gård) ble ...
    • Lokal mat og lokale spisesteder - Resultater fra intervju med et utvalg spisesteder, leverandører og spisegjester på Helgeland 

      Høberg, Eva Narten; Ljunggren, Elisabet Carine; Jørstad, Mariell; Forsland, Benedicte; Roaldsen, Ingrid (NIBIO RAPPORT;3(97) 2017, Research report, 2017-07-18)
      Forbrukernes interesse for lokal mat er stadig økende. Dette gjenspeiles bl.a. i økt omsetningstall for lokal mat. Halvparten av norske turister sier samtidig at lokale mat- og drikkeopplevelser er viktige når de reiser i ...
    • Lokal tiltaksplan for Rakkestadelva 

      Starkloff, Torsten; Bechmann, Marianne; Turtumøygard, Stein (NIBIO Rapport;4(145) 2018, Research report, 2018-12-17)
      I denne rapporten er det fremstilt resultater fra beregninger av erosjon og fosforavrenning fra jordbruksarealer i nedbørfeltet til Rakkestadelva. I tillegg er det laget et kart som kan brukes som utgangspunkt for å vurdere ...
    • Lokale matprodukter, kundepreferanser og biologisk kulturarv - Oppsummering av en kundeundersøkelse i Gävleborgs län, Sverige og i Trøndelag Fylke, Norge 

      Bele, Bolette; Rytkönen, Paulina; Tunon, Håkan (NIBIO-rapport;6(156) 2020, Research report, 2020-12)
      Denne undersøkelsen er gjennomført innenfor rammen for Interreg-prosjektet «Biologisk kulturarv som bærekraftig verdiskaper». Prosjektet har fokusert på det potensialet som småskala produsenter har i å synliggjøre de natur- ...
    • LOMB Humledyrking ved Lom bryggeri 

      Thomsen, Mette Goul (NIBIO Rapport, Research report, 2023)
      Dyrkingen av lokale humle ved Lom bryggeri har vist seg både mulig og gjennomførbar. Humlen dyrkes dels i pallekarm i et større veksthus, Vaagaasar, i et mindre veksthus, Grjotheim og på den opprinnelige vokseplassen hvor ...
    • Lukkede hogster - produksjon, foryngelse og økonomi 

      Granhus, Aksel; Ødegård, Erik; Bergseng, Even; Bergsaker, Erling (NIBIO-rapport;7(148) 2021, Research report, 2021-08)
      Denne rapporten sammenstiller resultater fra prosjektet «Lukket hogst – hvor godt har det fungert?». Hovedfokuset har vært å analysere i hvilken grad uttaksstyrke og ulike bestandskarakteristika bidrar til å forklare ...
    • Lysimeterforsøk på Særheim 2013. Tap av næringsstoffer ved bruk av husdyr- ogmineralgjødsel 

      Bechmann, Marianne; Pedersen, Rikard; Greipsland, Inga (NIBIO Rapport;2(101) 2016, Research report, 2016-10-19)
      Særheim lysimeteranlegg ble etablert i 1991/92 og det ble gjennomført målinger frem til og med 1997. I 2013 ble forsøket gjenopprettet og med uttak av jordprøver. Rutene ble gjødslet (mineral- og husdyrgjødsel) og det ble ...
    • Lønner det seg å drenere? 

      Berger, Marius; Haukås, Torbjørn (NIBIO-rapport;8(103) 2022, Research report, 2022-07)
      I prosjektet Optikorn ble det i 2020 foretatt en spørreundersøkelse blant kornbønder som hadde foretatt drenering i perioden 2013 til 2017, etter at dreneringstilskudd ble gjeninnført. Målet med undersøkelsen var å kartlegge ...
    • Lønnsomhet ved grøfterensk etter hogst 

      Kvaalen, Harald (NIBIO Rapport;5(115) 2019, Research report, 2019-10)
      I Norge har store skogarealer tidligere blitt grøftet fordi grunnvannstanden var så høy at den hemmet skogens vekst. Dels er dette myrjord, dels fastmark. Når skogen på slike areal hogges går vegetasjonens vannforbruk mye ...
    • Mal for enhetlig innhenting av data om tiltaksgjennomføring i vannregion Glomma 

      Turtumøygard, Stein; Bechmann, Marianne; Barkved, Line Johanne; Seifert, Isabel (NIBIO Rapport;2(81) 2016, Research report, 2016-10-31)
      Akershus fylkeskommune, i samarbeid med de øvrige aktører i vannregion Glomma, ønsker å få til en enhetlig rapportering av tiltaksgjennomføring, derfor er det utarbeidet et forslag til hvordan innrapportering av ...
    • Markedshager i Norge. Utfordringer og muligheter med småskala grønnsaksproduksjon for direktesalg 

      Milford, Anna Birgitte; Prestvik, Anne; Kårstad, Signe (NIBIO-rapport;7(153) 2021, Research report, 2021-09)
      Både i Norge og i mange andre industrialiserte land har det i de senere år vært økende omfang av markedshagedyrking, som, gitt en vid definisjon, kan beskrives som småskala grønnsaksdyrking for salg direkte til forbruker, ...
    • Markedsundersøkelse - skogbasert biomasse til energi og industriformål 

      Belbo, Helmer; Gjølsjø, Simen; Hohle, Erik Eid (NIBIO Rapport, Research report, 2023)
      Skog- og trenæringen vil ha en nøkkelrolle for å utvikle og realisere det grønne skiftet i Norge. Det er forventet økt bruk av trevirke innen bygg, emballasje, kompositter og energiprodukter i årene som kommer. Hovedhensikten ...
    • Maskinkostnader og laglighetskostnader i våronna: Hvor stor redskapspark er det lønnsomt å ha i forhold til kornareal? 

      Mangerud, Kjell; Riley, Hugh; Kolberg, Dorothée (NIBIO Rapport;3(158) 2017, Research report, 2017)
      Det er kjent at både utsatt såing og jordpakking i våronna reduserer kornavlinga. Tapet kalles gjerne for laglighetskostnad. Det er også kjent at en kan redusere denne kostnaden ved å øke kapasiteten per dag i våronn. Dette ...
    • Mat og Industri 2018 Status og utvikling i norsk matindustri 

      Prestegard, Sjur Spildo (NIBIO Bok;4(13) 2018, Research report, 2018-12)
    • Mat og opplevingar i fjellet: Berekraftig bruk av lokale ressursar 

      Eiter, Sebastian; Bele, Bolette; Fjellstad, Wendy Jane; Flø, Bjørn Egil; Sickel, Hanne; Vennesland, Birger; Dramstad, Wenche (NIBIO Rapport 8(121) 2022;, Research report, 2022-09)
      Det er 69 fjellkommunar i Noreg og 29 tilliggjande fjellkommunar. Som fjellområde reknast areal som ligg over 700 m o.h. i Sør-Noreg og over 600 m o.h. i Trøndelag. Utmark dekker ein stor del av landarealet i Noreg, og ...
    • Mat, matindustri og verdikjeder 2020. Status og utvikling i norsk matindustri og verdikjeder for matvarer 

      Pettersen, Ivar; Kårstad, Signe (NIBIO-rapport;7(67) 2021, Research report, 2021-03)
      The Norwegian food industry has over the past centuries constituted a growing share of a declining industrial sector in Norway. Seafood processing is a main driver of growth in the sector, although a dominating share of ...
    • Materialflyt av treprodukter i Norge – 1961-2019 

      Alfredsen, Gry; Nordhagen, Eirik; Breidenbach, Johannes; Gobakken, Lone Ross (NIBIO-rapport;8(8) 2022, Research report, 2022-01)
      Skogen i Norge har et årlig netto opptak av CO2 tilsvarende nær halvparten av de nasjonale menneskeskapte utslippene. Skogens bidrag i klimasammenheng kan økes gjennom økt opptak av CO2 i skog, men også ved økt lagring av ...
    • Matindustriens konjunkturundersøkelse 2016 

      Prestvik, Anne; Sørbye, Stine Evensen (NIBIO Rapport;69/2016, Research report, 2016-05-12)
      I årets konjunkturundersøkelse for matindustrien er et hovedinntrykk at mange foretak som deltok i undersøkelsen oppnådde gode resultater i 2015. Dette gjelder særlig store foretak og foretak i kjøttbransjen og sjokolade- ...
    • Matjordplan Brekkeski II 

      Gamborg, Marina (NIIBO Rapport;5(123) 2019, Research report, 2019-11)
      Ved utvidelse av boligtilbud for personer med psykisk utviklingshemming Brekkeski II skal det utarbeides en Matjordplan for 5,7 daa på gnr 74 bnr 2. Landbruksforvaltning i Bærum kommune skal godkjenne matjordplanen. Jordloven ...
    • Matjordplan Espehaugen 

      Gamborg, Marina (NIBIO Rapport;5(119) 2019, Research report, 2019-12)
      Ved utvidelse av næringslokaler i Espehaugen 60 skal det utarbeides en Matjordplan for 1,2 daa på gnr 107 bnr 133 (del av. Landbruksforvaltning i Bergen kommune skal godkjenne matjordplanen. Jordloven §§ 1 og 9 slår fast ...