The State of Plant Genetic Resources for Food and Agriculture in Norway. Third national report to FAO 2014-2020
Research report
Published version
View/ Open
Date
2022-09Metadata
Show full item recordCollections
- Divisjon for kart og statistikk [576]
- NIBIO RAPPORT [1519]
- Publikasjoner fra CRIStin - NIBIO [4612]
Abstract
Plant genetic resources form the biological basis for all plant-based agricultural production. In the genetic diversity lie opportunities to adjust, improve and adapt the crop production to current or future needs. In addition, the diversity of species and varieties in Norwegian agriculture represents an important part of our cultural heritage. Conservation and sustainable use of plant genetic resources is a global concern and FAO has established a global action plan that highlights priorities for conservation and use of plant genetic diversity at national level. This report points to results, trends and challenges within this field in Norway and is the Norwegian contribution to the FAO report "Third State of the World's Plant Genetic Resources" (expected 2023). Plantegenetiske ressurser utgjør det biologiske grunnlaget for all plantebasert landbruksproduksjon. I det genetiske mangfoldet ligger muligheter for å justere, forbedre og tilpasse produksjonen av nytteplanter til dagens eller fremtidens behov. I tillegg representerer diversiteten av arter og sorter i norsk landbruk en viktig del av vår kulturarv. Bevaring og bærekraftig bruk av plantegenetiske ressurser er et globalt anliggende og FAO har utarbeidet en global handlingsplan som synliggjør en rekke prioriteringer for å bevare og bruke plantegenetisk mangfold på nasjonalt nivå. Denne statusrapporten peker på resultater, trender og utfordringer innenfor dette feltet i Norge og er det norske bidraget til FAO rapporten «Third State of the World´s Plant Genetic Resources» (forventet 2023).