Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorNilsen, Linn Borgen
dc.date.accessioned2022-09-27T07:18:55Z
dc.date.available2022-09-27T07:18:55Z
dc.date.created2022-09-26T09:12:34Z
dc.date.issued2022-09
dc.identifier.isbn978-82-17-03140-6
dc.identifier.issn2464-1162
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3021598
dc.description.abstractPlant genetic resources form the biological basis for all plant-based agricultural production. In the genetic diversity lie opportunities to adjust, improve and adapt the crop production to current or future needs. In addition, the diversity of species and varieties in Norwegian agriculture represents an important part of our cultural heritage. Conservation and sustainable use of plant genetic resources is a global concern and FAO has established a global action plan that highlights priorities for conservation and use of plant genetic diversity at national level. This report points to results, trends and challenges within this field in Norway and is the Norwegian contribution to the FAO report "Third State of the World's Plant Genetic Resources" (expected 2023).en_US
dc.description.abstractPlantegenetiske ressurser utgjør det biologiske grunnlaget for all plantebasert landbruksproduksjon. I det genetiske mangfoldet ligger muligheter for å justere, forbedre og tilpasse produksjonen av nytteplanter til dagens eller fremtidens behov. I tillegg representerer diversiteten av arter og sorter i norsk landbruk en viktig del av vår kulturarv. Bevaring og bærekraftig bruk av plantegenetiske ressurser er et globalt anliggende og FAO har utarbeidet en global handlingsplan som synliggjør en rekke prioriteringer for å bevare og bruke plantegenetisk mangfold på nasjonalt nivå. Denne statusrapporten peker på resultater, trender og utfordringer innenfor dette feltet i Norge og er det norske bidraget til FAO rapporten «Third State of the World´s Plant Genetic Resources» (forventet 2023).en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherNIBIOen_US
dc.relation.ispartofNIBIO Rapport
dc.relation.ispartofseriesNIBIO Rapport 8(119) 2022;
dc.subjectPlantegenetiske ressurseren_US
dc.subjectbevaringen_US
dc.subjectbærekraftig bruken_US
dc.subjectnasjonal statusrapporten_US
dc.subjectFAOen_US
dc.subjectPlant genetic resourcesen_US
dc.subjectconservationen_US
dc.subjectsustainable useen_US
dc.subjectNational reporten_US
dc.titleThe State of Plant Genetic Resources for Food and Agriculture in Norway. Third national report to FAO 2014-2020en_US
dc.typeResearch reporten_US
dc.description.versionpublishedVersionen_US
dc.source.pagenumber86en_US
dc.source.volume8en_US
dc.source.journalNIBIO RAPPORTen_US
dc.source.issue119en_US
dc.identifier.cristin2055224
cristin.ispublishedtrue
cristin.fulltextoriginal


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel