• Økologisk kornproduksjon: Såkorndyrking 

      Frøseth, Randi Berland (Bioforsk TEMA;1(41) 2006, Research report, 2006)
      Kontroll av sykdommer og ugras er to viktige utfordringer ved produksjon av økologisk såkorn. Friskt utgangsmateriale (uten stripesyke og sotsykdommer) er spesielt viktig. Fokus på valg av vekstfølge, god ugraskamp og ...
    • Økologisk kornproduksjon: Soppsykdommer og skadedyr 

      Frøseth, Randi Berland (Bioforsk TEMA;1(40) 2006, Research report, 2006)
      Frisk såvare og et allsidig vekstskifte er de to viktigste tiltakene for å redusere skade av soppsykdommer og skadedyr ved økologisk korndyrking. God pløying vil ha stor betydning for kontroll av sykdommer når vekstskiftet ...
    • Økologisk kornproduksjon: Vekstskifte 

      Frøseth, Randi Berland (Bioforsk TEMA;1(39) 2006, Research report, 2006)
      På bruk med lite eller ingen husdyr er vektskifte enda viktigare for næringsstofforsyning, jordstruktur og plantevern enn på bruk med husdyr. Vekstskifte er å skifte vekstslag på same jordteig, og i streng forstand er det ...
    • Økologisk kornproduksjon: Økonomi 

      Frøseth, Randi Berland (Bioforsk TEMA;1(37) 2006, Research report, 2006)
      Økonomien i økologisk korndyrking er med dagens betingelser god selv om avlingene kan gå ned med 40-50 % sammenlignet med konvensjonell dyrking. Nøkkelen til suksess er god jordkultur og et gjennomtenkt vekstskifte som ...
    • Økologisk landbruk og biologisk mangfold 

      Serikstad, Grete Lene (Bioforsk TEMA;2(17) 2007, Research report, 2007)
      Bruk og utforming av jordbrukslandskapet påvirker det biologiske mangfoldet. Driftsformen har betydning for planter, dyr og fugler, både direkte og indirekte. Bruk av kjemisk-syntetiske sprøytemidler og lettløselig ...
    • Økologisk landbruk og matvaresikkerhet 

      Koesling, Matthias; Holten, Jon Magne; Serikstad, Grete Lene (Bioforsk TEMA;2(14) 2007, Research report, 2007)
      Nesten en femdel av verdens befolkning er konstant underernærte. De viktigste begrensningene for matsikkerhet skyldes sosiale, politiske og økonomiske forhold. Økologisk landbruk kan øke matsikkerheten i utviklingsland ...
    • Økologisk mat – bra for klimaet 

      Serikstad, Grete Lene (Bioforsk TEMA;2(15) 2007, Research report, 2007)
      Bruk av økologisk mat begrunnes ofte med argumenter om bedre helse og miljø. I økologisk matproduksjon bidrar lavere energiforbruk, oppbygging av organisk materiale i jord og ingen bruk av kunstgjødsel og kjemisk-syntetiske ...
    • Økologisk matproduksjon – energiforbruk 

      Serikstad, Grete Lene (Bioforsk TEMA;2(16) 2007, Research report, 2007)
      Energibruk bør inngå i vurdering av landbrukets miljøprofil. Minst mulig bruk av fossile energikilder er et mål i økologisk landbruk. Undersøkelser viser lavere energiforbruk i økologisk drift sammenlignet med konvensjonelt ...
    • Økologisk melk og meieriprodukter 

      Serikstad, Grete Lene (Bioforsk TEMA;2(8) 2007, Research report, 2007)
      Økologisk melk, rømme, ost og smør kommer fra kyr på økologiske gårder. Melka hentes og håndteres atskilt fra vanlig melk på meieriet, og emballasjen merkes med Ø-merket for at du som forbruker skal finne produktene i butikken.
    • Økologiske dyrkingsmedia til veksthuskulturer. 

      Verheul, Michel; Hanslin, Hans Martin (Bioforsk TEMA;, Research report, 2014)
      Veksthuskulturer stiller høye krav til dyrkingsmedier med hensyn til næring, struktur og stabilitet. Utvalget av godkjente økologiske dyrkingsmedia for norsk veksthusproduksjon er begrenset og har variabel kvalitet. ...
    • Økologiske epler – sunt og godt! 

      Serikstad, Grete Lene (Bioforsk TEMA;2(6) 2007, Research report, 2007)
      Økologiske epler dyrkes uten bruk av lettløselig kunstgjødsel og kjemisk-syntetiske sprøytemidler. Slike epler har et høyt innhold av vitaminer og antioksidanter. Epler med Ømerke er ikke vokset. Mange mener at de smaker ...
    • Økologiske produkter – spørsmål og svar 

      Serikstad, Grete Lene (Bioforsk TEMA;2(11) 2007, Research report, 2007)
      Her finner du svar på vanlige spørsmål som kundene stiller om økologiske produkter. Hva er økologisk landbruk? Hvorfor merpris? Er økologisk mat sunnere og mer miljøvennlig? Kan vi stole på kontrollen av slike produkter?
    • Økonomi i økologisk potetdyrking 

      Friis Pedersen, Susanne; Ebbesvik, Martha; Bysveen, Kari; Grøtta, Maud (Bioforsk TEMA;8(14) 2013, Research report, 2013)
      Agronomi, investeringsnivå og omsetningsform er de faktorene som mest påvirker økonomien i økologisk potetdyrking. Agronomiske tiltak som bedrer økonomien spenner vidt. I dette temaarket er det tatt med litt om arealets ...
    • Økt kunnskapsbehov ved dimensjonering av grøftesystemer i et endret klima 

      Deelstra, Johannes; Grønsten, Heidi A. (Bioforsk TEMA;, Research report, 2014)
      Dimensjoneringen av grøftesystemer blir bestemt av lokale nedbørsforhold, veksttype og jordart. Klimaframskrivninger viser til en økning i forventet årsnedbør samt flere episoder med høy nedbørintensitet som under visse ...
    • Østersurt (Mertensia maritima L.) - en arktisk strandplante med et navn som beskriver smaken 

      Dragland, Steinar; Skarpaas, Olav (Bioforsk TEMA;1(27) 2006, Research report, 2006)
      Østersurt, oyster plant eller oyster leaf, - bare navnet kan sette i gang produksjonen av fordøyelsesvæsker i munn og mage. De saftige blågrønne bladene hevdes å smake som østers, og det skiller produktet fra de andre ...